Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

A spanyolok hosszú évek óta hírhedtek a szuperkésői, általában este tíz körüli vacsoraidejükről, valamint a délutáni sziesztájukról. Ilyenkor a legtöbb üzlet és vállalkozás általában két órára bezár, hogy az alkalmazottak kipihenhessék magukat. Ezen szokásoknak azonban semmi közük sincs a laza és nyugodt kultúrához, sokkal inkább a történelemhez.

A Food & Wine cikkéből kiderül, hogy a spanyolok a második világháború óta "helytelen" időzónában élnek. Földrajzi elhelyezkedése alapján Spanyolország ugyanis ugyanabban a térségben terül el, mint például Portugália, Marokkó és az Egyesült Királyság, melyek mind a greenwichi idő (GMT) szerint működnek.

Spanyolországban viszont a közép-európai idő (CET) szerint járnak az órák, ami egy órával előrébb tol mindent.

Mindez Francisco Franco tábornoknak köszönhető, aki annak idején azért vezette be ezt, hogy sokkal inkább szinkronban legyen a náci Németországgal. Még a háború befejezése után sem állították vissza az órákat; a spanyol étkezéseket, munkanapokat, sőt még a televíziós műsorokat is egy órával előbbre tolták.

2016-ban Mariano Rajoy miniszterelnök bejelentette, hogy visszaállíttatná GMT-t és még a sziesztát is eltörölné, hogy a munkanapok estig hatig tartsanak nyolc helyett. A közvélemény támogatása ellenére mégis háttérbe szorult az időzóna-váltásról szóló döntés. A váltás egyik előnye, hogy a nyári napok később kezdődnek – a naplemente este tíz óra körül lehet –, ami viszont sötétebb téli reggeleket jelentene, mivel a nap csak  kilenc óra után kel fel.

A csokoládé finom – ez nem is lehet vita tárgya, azt azonban már érdemes kutatni, miért is olyan jó érzés egy falat csokoládé elfogyasztása. Legalábbis a leedsi egyetem gyetem szerint.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

vacsora | spanyol | magyarázat | szokás | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom