Enyhe hidegrázás egy kellemes őszi estén – Ilyen volt a St. Andrea vadakról mesélő menüje

Hetek óta ad még valamit a nyárból elvitelre az időjárás, holott papíron már az év legszebb időszakának napjait tapossuk a búcsúzó falevelekkel együtt. Gasztronómiai szempontból ez a legjobb évszak a kiadós salátákhoz, a termelői piacokról, vagy az erdőből beszerzett alapanyagok felhasználásához, a lassú tűzön sütött kedvencekhez, és persze a ráérős, nyugodt, meghitt vacsorákhoz.

Az ősznek megvannak a maga szabályai és a tipikus ételei, melyek picit nehezebbek, színesebbek és laktatóbbak már. Ilyenkor előkerülnek a zamatos sütőtökök, a ropogós almák, a pihe-puha gombák és természetesen a vadhúsok.

Bevallom, utóbbival eddigi életem döntő hányadában csupán tisztes távolságból integettünk egymásnak és nem alakult ki kapcsolat közöttünk, egészen egy két évvel ezelőtti szeptember végi vacsoráig. Akkor a budapesti St. Andrea Restaurantban minden megváltozott: valamennyi vadfalat új élményt jelentett a lezser eleganciájú, kellemes félhomályban megvilágított étterem asztalánál, szóval, kíváncsian vártam az idei alkalmat, hogy Kollár Endre ezúttal milyen kincseket fuvarozott haza a zöldből. Utóbbi nemcsak képletesen, hanem ténylegesen megtörtént, mert a séf maga is járja a természetet, mindenkori őszi étlapján megszokott módon az erdőre rakja a kapitányi karszalagot.

A hagyományos ízvilágot és a fenntarthatóságot követő, szezonális dolgokra épülő vadiúj menüsor Grand Superior néven foglal el egy teljes oldalt az étlapon, és válogatott borpárosítással egészül ki (a borok és a hozzájuk köthető alapanyagok jó néhány fogásban felbukkannak még).

Az ezen az estén debütáló összeállításról Kollár Endre elárulta, hogy mostanság felgyorsultak körülötte az események, egymást érik a felkérések és a forgatások, úgyhogy temérdek a teendője. A megérzéseire hagyatkozva és az elmúlt évek tapasztalataiból merítve nyúlt vissza olyan tételekhez, amelyekkel nehéz hibázni. A biztonsági nyomvonalon haladva visszatérő motívumként szándékosan összefutott két kedvencével, a dámszarvassal és a gímszarvassal, de hogy idén se maradjon újítás nélkül, már nyáron rengeteg fermentummal tervezett előre, melyek köztudottan jól kijönnek a vadakkal.

Szarvascombból készült, a zsírosabb szerkezetért mangalica hússal megtámogatott, elég masszív dámvad terrine-nel csaptunk bele a kicsit már hűvöskés október esti vadőszbe, kiegészítve egy pohár 2020-as Szepsy Furminttal, házi kovászos kenyérrel, édes és savanyú játékot játszó mellékszereplőkkel és egy icipici ropogós darab szarvasgaggel.

Team kacsamáj tagként izgatottan tördeltem az ujjaim a következő randipartner előtt, még akkor is, ha a céklát nem szoktam jobbra húzni a gasztrotinderen, de ebben a St. Andrea Mária borral felszolgált fogásban nagyot ment a kicsit paté, kicsit mousse, de amúgy kacsamáj fagylaltként bemutatkozó selymes finomság, ami a roppanó, vibráló, savanykás céklákkal együtt néhány másodpercnyi hidegrázást okozott.

És egy nem mindennapi meglepetést is, merthogy a séf egy egy éve őrizgetett szarvasszívvel jelent meg, hogy megfűszerezésként ráreszeljen néhány grammot belőle.

Ez azért nagy dolog, mert boltban nem kapható szarvasszív és futár sem hozza ki, kizárólag a vadászokat illeti meg, továbbá csak úgy lehet hozzájutni, ha valaki lemond róla.

– Olyan kompozíciót szerettem volna megalkotni, amivel nem találkozunk minden sarkon. A skandináv konyhavilágban bevett dolog, hogy belsőséget, marhanyelvet füstölnek, reszelnek. Sok füstöt használnak, szeretnek aszalni, a szárítás alatt aztán felszabadul az umami. Mindenki arra törekszik, hogy természetes úton a legmélyebb nyomot hagyják az emberben az ízek, ezt pedig umamival lehet a legjobban elérni. Ezért jó néhány fogásnál sokáig érlelt magyar sajtot vetek be, ugyanis ezekben a legtöbb természetes umami, több ételbe is beleépítem – meséli a séf.

Átmenetileg le kellett hűteni a kedélyeket, amiért egy iszonyúan kreatív tétel felelt, melyet ebben az étteremben tettek először asztalra.

Tokhalkaviár a hivatalos elnevezése, de igazából egy nagyobb falatnyi tejfagyi ez kaviárral megpakolva. Váratlan, ötletes, hűsítő, és frappáns „közjáték” a főfogás előtt.

A nagyvad gím borjúgerinc volt a vele mindig harmonizáló, Nagybetűs Őszként ilyentájt sztárnak számító csicsókával, roppanós kísérővel, újabb váratlan vendégként az ízek balanszba hozásáért felelős sós citrommal.

Ezért sokat tett még a chai teával infuzionált jus is, amivel lágyan meglocsolták a vajpuha, szép kéreggel átölelt, 2015-ös St. Andrea Merengővel kísért színpompás hússzeletet. Élmény volt.

Lágy levezetésként körte verjus-vel és vaníliával érkezett Kollár Endre és Cseresnyés Krisztina pastry chef új signature desszertje, ami nagyon hűs és nagyon körtés; ha nem tudnám, hogy sorbet-t majszoltam, némi képzavarral élve azt hinném, hogy körtébe haraptam. Szerencsére a Holdvölgy Intuition n.1 2013-as Szamorodni támogatásával készült édes zárás kétfelvonásos volt: „Álmodó - mangó, passió, rizs” címmel folytatódott a fejezet, benne mély savakkal, fehér csokival, tejszínbe beépülő basmati rizzsel, igazi passiógyümölcsös ízbombával. Szívesen hatástalanítottam volna még egyet.

(Fotók: Pixeltaster – Pintér Árpád)

menü | nagy sztori | őszi | st. andrea | étterem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom