A sárga curry, más néven gaeng garee tökéletes vegetariánus étel, amely a tejszíntől krémes, tápláló, hiszen zöldségekben gazdag, a hihetetlenül változatos fűszerezése miatt pedig elképesztően ízletes. Imádjuk, mert villámgyorsan elkészül, mégis különleges fogás a rohanó hétköznapokban.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 közepes vöröshagyma felaprítva
- 2 evőkanál reszelt gyömbér
- 2 evőkanál fokhagymagranulátum
- ízlés szerinti mennyiségű csili pehely
- 1 kaliforniai paprika vékonyan felszeletelve
- 3 evőkanál thai curry paszta
- 3 1/2 csésze hámozott és kockára vágott sütőtök
- 1 doboz kókuszkrém
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 nagy csipet só
- 1 csésze apróra vágott brokkoli
- 2 evőkanál citromlé
- 2/3 csésze pörkölt kesudió
- friss koriander
- főtt rizs a tálaláshoz
Elkészítése:
- Egy serpenyőben kókuszolajat hevítünk, rádobjuk a felaprított vöröshagymát, a reszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és gyakran keverve 2-3 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a paprikát és a currypasztát, két perc alatt összefőzzük, majd a kockára vágott tökkel és a brokkolival összekeverve további két percig pároljuk. Belekeverjük a kókusztejet, a cukrot, a fűszereket. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 10-15 percig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
- Megkóstoljuk és ízlésünk szerint tovább fűszerezzük. Mielőtt elkészült, belekeverjük a citromlevet és a kesudiót. Rizzsel és frissen aprított korianderrel tálaljuk.
A curry mellett a chutney is alkalmas arra, hogy karnyújtásnyira hozza az ősz ízvilágát. Ráadásul az Indiából eredő finomságot otthon is könnyen elkészíthetjük. Ha pedig további egészséges receptekhez keresünk inspirációt, tíz élelmiszert érdemes felvennünk a bevásárlólistánkra, amelyek fehérjében, omega-3 zsírsavakban és rostokban is gazdagok.
(Forrás: Minimalist Kitchen, fotók: Getty Images)
curry | brokkoli | vegetáriánus | vega | recept | vegán
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!