Hiába számít illegálisnak, tonnaszámra viszik haza a homokot a turisták Szardíniáról

Csak idén hat tonnát lopták el a strandokról a nyaralók.

Egy helyi aktivistákból álló, Sardinia Robbed and Plundered  (nagyjából: Szardínia kirabolva és kifosztva) nevű Facebook-csoport becsülte meg a turisták által ebben az évben a szigetről elvitt homok mennyiségét, azt követően, hogy a járvány csúcsidőszakában javult a helyzet, és jelentősen csökkent a kicsempészett adag.  A helyi önkormányzat Szardínia: hordozd a szívedben, de csak a szívedben szlogennel készített egy videót annak érdekében, hogy elrettentse a turistákat attól, hogy bármit is elvigyenek a sziget strandjairól.

Bár a szardíniai homokkal, kavicsokkal és kagylókkal történő kereskedelmet 2017-ben betiltották, az illegálisnak számító tevékenységet mégsem sikerült felszámolni. Korábban egy francia turistát ezereurós (kb. 350 ezer forintos) bírsággal sújtottak, miután a repülőtéri biztonságiak két kilogramm szardínani homokot találtak a poggyászában egy műanyag palackba zárva, júniusban pedig negyvenegy személy ellen indult eljárás az összesen mintegy száz  kilogrammnyi homok eltulajdonítása miatt. A szabályszegők akár háromezer eurós (kb. egymillió forintos) bírságra is számíthatnak.

A homokcsempészek egyik kedvenc zsákmánya a Budelli-szigeten található rózsaszín homok. A sziget nemzeti park részévé nyilvánított strandjára 1994 óta nem lehet belépni, az aktivisták azonban számos olyan fényképre bukkantak az interneten, melyeken a híres rózsaszín strandról származó homokot hirdetik zsákokba gyűjtve, azzal a marketingszöveggel, hogy nagyon nehéz hozzájutni.

De miért is olyan érdekes a szardíniai homok a turisták számára?

"A legtöbb embernek igazából nincs indítéka – írta a kampány egyik szervezője a Facebook-oldalán. – Talán azért viszik el, hogy utána irigykedjenek rájuk a barátok és a rokonok, netán a lakásukban újra átéljék a nyaralás emlékeit, vagy csak azért, hogy feltöltsék vele az akváriumot."

Ha ősszel szeretnénk élvezni a meleg, azúrkék tengert, távol a zsúfolt strandoktól, akkor irány Szardínia! A buja sziget fantasztikus és vadregényes partokat kínál, de nem ez Szardínia egyedüli vonzereje.

(Forrás: Independent, fotók:  Getty Images)

strand | illegális | homok | szardínia | lopás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom