Egyre több a „szuperszázas“ ebben az országban, nem tudják az okát

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké" is, amelybe a 110 év felettiek tartoznak derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

"Látványosan növekszik a nagyon idős emberek száma, még ha demográfiai szempontból ez továbbra is elhanyagolható" – mondta France Meslé demográfus, a tanulmány egyik szerzője az AFP francia hírügynökségnek.

A francia statisztikai hivatal becslése szerint a százöt éves vagy annál idősebb emberek száma 2023. január 1-jén közel kétezer volt Franciaországban, azaz annyi, mint a százéveseké 1981-ben. Ez utóbbiak jelenleg harmincegyezren vannak, majdnem harmincszor annyian, mint 1970-ben. És bár 1987 előttről egyetlen szuperszázas haláláról sincs feljegyzés, 2022-ben már harminckilencen éltek Franciaországban, közülük harmincnyolcan nők voltak.

A száz éven felüliek túlnyomó többsége nő (2023-ban nyolcvanhat százalékban), arányuk még nagyobb a százöt éven felettiek körében (több mint kilencven százalék 2020-ban), és látványos a szuperszázasoknál is.

A 105 év feletti nők általában szabadtéri kemény munkát végeztek, gazdák vagy gazdafeleségek voltak, és egészséges, nem feldolgozott termékeken alapuló étrendet követtek - állítja Laurent Toussier, a szuperszázasok szakértője.
Franciaország kontinentális részén nincs olyan megye, amelyik igazán kiemelkedne a száz éven felüliek számát illetően. Az Antillákon azonban meglepően sok a százöt éves és annál idősebb, különösen a száztíz éves és még annál is idősebb ember. A lakosság számához viszonyítva Guadeloupe-on és Martinique-en majdnem nyolcszor annyi szuperszázas van, mint az anyaországban.

Nincs egyértelmű magyarázat erre a jelenségre, de vannak "feltételezések", mint például az, hogy "ezen szigetek lakosságát alapvetően a sokat szenvedett rabszolgák leszármazottai adják". "Ezek a szélsőséges körülmények a legrátermettebbek kiválasztódásához vezethettek, és ezáltal talán a hosszú élettartam génjeinek szelekciójához" – vélik a kutatók.

A legtöbb százéves tavaly Franciaországban élt, ahol a nők várható élettartama a legmagasabb az Európai Unióban (85,2 év 2022-ben). A feltételezett legidősebb francia nő, Marie-Rose Tessier egy idősek otthonában él a Párizstól nyugatra található Les Sables-d'Olonne-ban, május 21-én ünnepli 114. születésnapját. A világ legidősebb emberének a 117 éves Maria Branyas Morerát tartják, aki az Egyesült Államokban született és Spanyolországban él. A francia Jeanne Calment, aki 122 évesen halt meg 1997-ben, volt eddig a leghosszabb életű ember a világon a Guinness World Records szerint.

Az Eurostat szerint tovább emelkedett az európaiak átlagos életkora, az adatokból pedig az is kiderült, melyik országban a legmagasabb és a legalacsonyabb ez a szám a kontinensen.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

demográfia | életkor | franciaország | hosszú élet | száz év

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom