Szélhiány veszélyezteti Dalmácia büszkeségét

A szokatlanul meleg december miatt jó néhány dalmátskonka-termelő kényszerült arra, hogy kidobja a már szárításra előkészített hús egy részét.

A sonka sózásához a két-nyolc fokos hőmérséklet az ideális, ha ennél enyhébb az idő, könnyen megromolhat a hús. A megfelelő időjáráshoz pedig a hideg és száraz bóra szél is hozzájárul, ami idén meglehetősen későn érkezett meg.

Az időjárási bizonytalanságok miatt sajnos egyre több gyártó fordul el a hagyományos eljárásoktól.

A füstölőházakat ellenőrzött körülményeket garantáló üzemekre cserélik le, amik az Európai Unió társfinanszírozásával épülnek.

Mint az egyik termelő elmondta:

Mindannyian többé-kevésbé hagyományos módon dolgozunk. Csak arról van szó, hogy technikailag jobbak a körülmények.

Ezekkel a technikai lehetőségekkel csökkentjük azokat a kockázatokat, amelyek a szokatlan időjárási viszonyokból adódnak”.

Szintén az időjárás miatt került veszélybe az olaszok egyik kedvenc étele, és közben számos más élelmiszer árai szöknek az egekbe.

(Forrás: Total Croatia News, képek: Getty Images)

sonka | dalmácia | bóra | prosciutto | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom