Így juthatsz némi levegőhöz a túlzsúfolt úti célokon

Európa legnépszerűbb úti céljai nagyon nehezen birkóznak meg a turistadömpinggel. Egy szakértő elárulja, hogyan lehet jó eséllyel elkerülni a tömeget a megtelt táblát szinte már kitett városokban.

Akár a Buckingham Palota "kaotikus" jeleneteiről van szó, akár arról, hogy a világ legszebb falujában "izzadt szardíniának" érzi magát a látogató, számtalan top úti cél küzdött túlzsúfoltsággal ezen a nyáron (is).

Sarah Faith, a Responsible Travel szakértője nem mond újat azzal, hogy a csúcsidőszakon kívüli utazás az egyik legjobb módja annak, hogy kikerüljük a tömeget, de letérhetünk a "kitaposott ösvényről" is.

Tudjuk meg, mit szeretnek a helyiek, fedezzük fel a környező falvakat, vagy töltsünk időt a lokális termelői, kézműves és bolhapiacok böngészésével.

Bár a turisták gyakran érzik magukon a nyomást, hogy kipipálják egy-egy úti cél legfelkapottabb vendéglátóhelyeit vagy attrakcióit, a csendesebb szpotok felkeresése sokkal kifizetődőbb lehet. – Több helyed lesz levegőt venni és autentikusabb élményt kaphatsz. Ráadásul a turizmus súlyát és előnyeit is jobban eloszlathatod. Mindenki számára ideális megoldás – mondja.

Rengeteg, úgymond csendesebb úti cél létezik, amely kivételes kultúrát és tájakat mutat meg. – Fontos azonban, hogy a túlturizmus problémáit ne csak úgy áthelyezzük máshová. A nyaralásunkkal inkább a helyieket támogassuk: helyi tulajdonú vendégházat válasszunk egy Airbnb helyett, olyan étteremben étkezünk, ahol a helyben előállított termékeket szolgálnak fel, és helyi idegenvezetőt fogadjunk fel – mondja.

Bár az Airbnb kényelmes megoldás, sok városban panaszkodnak a helyiek, hogy az ingatlanok ára miatt veszélybe kerül a lakhatásuk. – Amikor a turizmus átveszi az irányítást, a helyi lakosok kiszorulnak a lakáspiacról, bezárulnak a helyi szolgáltatások, és aláássa a lokális kultúrát és társadalmi identitást, ami miatt eleve oda akartunk menni – zárta a szakértő.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

tippek | utazás | elkerülés | szakértő | tömeg

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom