Elképesztő, mennyi pénzt dobálnak az emberek évente a világ talán leghíresebb szökőútjába

De mi történik ezután?

Aki Rómában jár, szinte biztosan ellátogat a Trevi-kúthoz, hogy rituálé-szerűen érméket dobjon a vízbe és aztán kívánjon valamit – általában szerelem, jó egészség vagy az örök városba visszatérés szerepel a "kívánságlista” élén. A legenda szerint, ha valaki a jobb kezével a bal válla fölött a szökőkútba dob egy érmét, akkor visszatér Rómába.

A Rómába látogatók viszont ezzel a hagyománnyal segítséget nyújtanak olyan embereknek, akikkel vélhetően soha nem találkoznak.

Az érmék napokig halmozódnak a vízben, majd miután kihalásszák őket, elviszik a katolikus jótékonysági szervezet, a Caritas római részlegéhez, ahol aztán megszámolják a vödörnyi aprópénzt, majd élelmiszerbank, ingyenkonyha és egyéb szociális projektek finanszírozására fordítják.

A szökőkutat havonta kétszer tisztítás céljából leengedik. Nem csupán érméket halásznak ki belőle, a munkások ékszereket, műfogsorokat, vallási érmeket, sőt még köldökzsinórt is távolítottak már el.

Ami a pénzt illeti, a Caritas 2022-ben 1,4 millió eurót (550 millió forintot) gyűjtött össze a szökőkútból, és arra számít, hogy idén még többet fog.

Az érmék kiemelése mindig elég látványos; az ACEA regionális közműszolgáltató munkásai a hatalmas barokk szökőkút szélén egyensúlyozva, hosszú seprűket használva szedik ki. A Caritasnál aztán hajszárítókkal és szárítógéppel megszárítják, utána szétválogatják és megszámolják a pénzt.

A szökőkút körül feliratok hirdetik, hogy az aprópénzt jótékony célra fordítják – ami sok turistának tetszik. A táblák arra is figyelmeztetnek, hogy ne lopják el az érméket.

A Trevi-kút (olaszul: Fontana di Trevi) Róma egyik legnagyobb és világszinten legismertebb szökőkútja. A barokk szökőkutat a 17. században építette Niccolò Salvi a Poli-palota (Palazzo Poli) déli homlokzatán. Itt játszódik a filmművészet egyik leghíresebb jelenete Federico Fellini Édes élet című filmjében, amikor Anita Ekberg éjfél után belegázol a szökőkútba, majd Marcello Mastroiannit hívja magához. Ma már tilos a vízbe gázolni, aki ezt mégis megteszi, pénzbírsággal sújtják.

A Resonance Consultancy minden évben megvizsgálja Európa száznyolcvan városát, hogy az éjszakai életétől kezdve a facebookos bejelentkezések számán át egészen a repülőterek megközelíthetőségéig összehasonlítsa őket. A kapott eredmények alapján rangsorolják a helyeket, így végül kiderül, melyek azok az úti célok, amelyek az adott évben tényleg kihagyhatatlanok.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

olaszország | jótékonyság | pénz | hagyomány | összeg

FOLYTASD EZZEL

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Elárulta egy légiutas-kísérő, hogy hol ülnek a legidegesítőbb utasok a gépen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram