Egy távoli ország illegálissá tenné a fiataloknak a dohányzást

Új-Zéland 2025-re teljesen füstmentessé válna, ennek érdekében pedig több javaslatot is bejelentett – például illegális lenne a dohányzás a 2004 után születetteknek.

A javaslatok között szerepel még a legális dohányzási korhatár fokozatos megemelése, valamint a cigaretta- és dohánytermékek árusításának betiltása a 2004 után születettek számára.

Ezenkívül fontolóra vették a dohánytermékekben engedélyezett nikotin mennyiségének csökkentését, a filterek beállítását, illetve a dohánytermékek minimálárának meghatározását is.

Dr. Ayesha Varrall társ-egészségügyi miniszter elmondta, hogy sürgősen  tenniük kell valamit, mert évente körülbelül négyezer-ötszáz új-zélandi hal meg a dohányzás miatt, és azonnal cselekedniük kell, ha 2025-re el akarják érni az ország füstmentességét. Dohányzás-ellenőrzési program nélkül pedig nem sikerülhet.

Az intézkedések több közegészségügyi szervezet támogatását is élvezik. Lucy Elwood, a Cancer Society vezérigazgatója szerint a javaslat túlmutat a dohányzók leszokáshoz való segítésén: "A dohányzás a történelem legkárosabb fogyasztási cikke, fokozatosan ki kell iktatni."

Akadnak azonban kritikusai is a törvényjavaslatnak: sokan aggódnak a cigaretta árusításából élő kisvállalkozásokért, nem beszélve a dohánytermékek betiltásának lehetséges feketepiaci következményeitől.

Ha esetleg új céljaid vannak – akár a cigiről történő leszokás –, mutatunk valakit, aki segít elérni őket.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Pixabay)

betiltás | uj-zeland | dohányzás | füstmentes | cigaretta

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom