Egy kedvelt műfaj születhet újjá – Dél-Koreában már élnek a lehetőséggel

A közelmúltban még igazi retró csemegének számított, hogy az egyik bevásárlóközpont tetőparkolójában autósmozit nyitottak, sokan már csak nosztalgiából is elmentek, és ugyanúgy élvezték, mint évtizedekkel ezelőtt. Ez a műfaj enyhén szólva kiszorult a multiplex mozik megszületésével, de most, az emberi érintkezések tudatos korlátozásának idején jól jöhetne ez az opció. Van, ahol már fel is ismerték ezt. 

Dél-Koreában egyre többen döntenek úgy, kirúgnak a hámból, és bátran nekiindulnak az otthonukból, hogy szórakozzanak kicsit. Nem kell arra gondolni, hogy egyből megrohanták a szórakozóhelyeket, zavartalanul üzemelnek a multiplex mozik, vagy utcabálokat tartanak a biztonsági és közegészségügyi intézkedések enyhe lazításánál. Sokkal inkább egy régen bevált, mára viszont elfeledett műfajt élesztenek újra, és úgy fest, piac is van rá.

Amerikában volt a legnagyobb kultúrája a drive-in filmvetítéseknek, úgy az ötvenes-hatvanas években, amikor pöttyös szoknyás lányok és a kocsikkal menőző jampik gördültek be együtt az udvarokba.

Amolyan Grease-érzést képzeljünk el, vajas popcornnal és édes üdítőkkel, Cadillac Eldoradókkal, Ford Thunderbirdökkel.

Elszakadván ettől a szirupos megközelítéstől, azért mi, Magyarországon is megismerhettük az autósmozi fogalmát, nálunk a hetvenes-nyolcvanas években volt divatos szabadidős program.

Persze a Thunderbird helyett inkább 1200-as Ladák és kispolszkik parkoltak a falakra vetített filmek előtt, de az elv ugyanaz volt: rádiófrekvencián kellett beállítani a hangot, és az autó kényelmét élvezhettük.

Mára ezek elkoptak, az elmúlt években inkább a kertmozik és a pop-up vetítések voltak népszerűek, de a koronavírus-járvány újraírja ezt is.

Lehet, hogy ismét eljöhet az autósmozik kora, és 2020 nyarán inkább ezt a biztonságos formáját választjuk a házon kívüli filmnézésnek?

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók: Getty Images, Unsplash) 

koronavírus | kultúra | autósmozi | koronavírus-járvány | szórakozás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom