Megmutatjuk a jövőt: Így fogunk utazni ötven év múlva

Ha a biometrikus be- és kiléptetőrendszer (amely elvileg 2023 végén lép életbe) hi-technek hangzik, akkor az ötven év múlva várható utazásainkra vonatkozó előrejelzések egyenesen sci-fi filmekbe illőek.

Az easyJet légitársaság egy akadémikusokból, jövőkutatókból és üzleti tanácsadókból álló szakértői csoportot kért fel arra, hogy prognosztizálják, hogyan fogunk utazni 2070-ben.

Az előrejelzések, amelyeket a társaság a 2070: The Future Travel Report című elemzésében debütáltak, a nyaralás kiválasztásának módjára, a foglalásra, a repülőtéri és repülési élményre, valamint a szálláshelyekre vonatkoznak.

Hogyan fogunk foglalni?

Ahelyett, hogy egy színes brosúrát lapozgatnánk vagy az Instagramot görgetnénk inspirációért, 2070-ben az úti cél kiválasztása egy Meta-élmény lesz.

– Ahogyan ma a ruhákat próbáljuk fel egy üzletben, úgy a jövőben az ügyfelek a vásárlást megelőzően az online metaverzumban fedezhetik fel és próbálhatják ki a nyaralási célpontokat – mondja Birgitte Andersen professzor, a Big Innovation Centre vezérigazgatója. Ez előnyös lesz azoknak, akiknek korlátozott az idejük vagy behatároltak a pénzügyi lehetőségeik, és ennél fogva kénytelenek megalapozott döntést hozni.

Milyen lesz a jövőben a légi közlekedés?

A szakértők jóslatai alapján a jövőbeli utazásaink sokkal zökkenőmentesebbek és gyorsabbak lesznek, köszönhetően a repülőterek gyors összeköttetéseinek. – Az utazók nyolcvanöt százaléka számos országban elektromos meghajtású tömegközlekedési eszközzel fog megérkezni, beleértve az önvezető járműveket is – mondja Dr. Patrick Dixon, a Global Change Ltd. elnöke. Akár e-VTOL – elektromos függőlegesen fel- és leszálló légi taxik – segítségével is kijuthatunk majd a repülőtérre. – Már legalább 250 vállalat fejleszti ezeket a rövid távokon közlekedő járműveket – magyarázza.

A repülőtéri check-in és a biztonsági ellenőrzés egyre kifinomultabbá válik – és ami még jobb: sorban állás nélkül történik meg. Ahogy belépünk ugyanis az épületbe, egy arcfelismerő szoftver azonosít majd, és "összepárosít" a megfelelő járattal.

A poggyászokról meg annyit, hogy elképzelhető, hogy egyáltalán nem is lesz rájuk szükség.

– Ahelyett, hogy ruhákat vinnénk magunkkal a nyaralásra, elég lesz csak a méreteinket megadni – mondja Graham Braithwaite professzor, a Cranfieldi Egyetem felelős igazgatója. Amikor megérkezünk a célállomásra, ott vár egy újrahasznosítható ruházati szolgáltatás, amely 3D-nyomtatja a ruhatárunkat.

Hogy néznek ki a repülőgépek?

Kényelem és személyre szabhatóság jellemzi majd a jövő repülőgépeit. – A biomimetikus tervezés forradalmasítani fogja a repülőgépek üléseit és kényelmét – mondja Dr. Melissa Sterry tanácsadó. – Az innováció révén könnyebb, ugyanakkor erősebb anyagok jönnek majd létre, amelyek a biztonság fenntartása mellett személyre szabott élményt adnak.

Milyen útlevelet viszünk magunkkal?

Az arcfelismerő és biometrikus útlevelek már most is használatban vannak,

de 2070-re a szakértők előrejelzése szerint minden jegy, és személyazonossági okmány digitális lesz.

Az utazók biometrikus adatait – például az ujjlenyomatokat és a retina szkennelését – egy globális adatbázisban fogják tárolni. Ez a rendszer a szívverésünket is tartalmazhatja, mivel mindenkinek egyedi a "szívaláírása".

Hol fogunk aludni?

Ami a szállodákat illeti, a szakértők sofőr nélküli autókat jósolnak a reptéri transzferekre és digitális holografikus concierge-t a hotelekbe.

A szállodai szobák dekorációja az ízlésünknek megfelelően személyre  szabható lesz. – Gondolj úgy a szállodára, mintha a mesterséges intelligencia találkozna az emberi organizmussal, amely a tartózkodásunk minden pillanatát irányítja, és a preferenciáinkra van szabva – mondja Shivvy Jervis trend-előrejelző. Egy digitális virtuális szobaasszisztens fog köszönteni, és aztán segít mindenben egy másik törülköző kérésétől kezdve az étkezési tanácsokon át egészen a jegyfoglalásig.

A Covid óta gyakorlatilag mindent újraértékeltünk az életünkben, ideértve az utazási szokásainkat. Miután hónapokig otthon gubbasztottunk, volt időnk kitalálni a jövőbeli kalandjainkat és rá is jöttünk, hogy a hagyományos vonal már kevés lehet. Az utazás mindig is a személyes élményekről szólt, az iparágnak most fel kell készülnie a szintugrásra.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

azonosítás | jóslat | nagy sztori | concierge | jövő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom