Visszatérhet-e idén nyáron a tavalyi utazási káosz?

Szakértők jósolnak.

Tavaly tavasszal és nyáron hatalmas felfordulás jellemezte a légi közlekedési ágazatot, miután az utazási korlátozások enyhülését követő, világszerte tapasztalható keresletnövekedés egybeesett a jelentős munkaerőhiánnyal. Óriási sorok alakultak ki a reptereken, hegyekben torlódtak az elveszett poggyászok, késő és törölt járatok ezrei okoztak bosszúságot az utasoknak.

Így hát minden utazni vágyó fejében ott motoszkál – joggal – a kérdés: számíthatunk-e hasonló szintű zűrzavarra ezen a nyáron is? Tett-e valamit az ágazat a helyzet javítása érdekében?

Nos, ez attól függ, kire hallgatunk. Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint 2023 nyarát is a késések és járattörlések fogják jellemezni. Úgy véli, hogy az Ukrajnában zajló háború továbbra is fennakadásokat okoz, mivel Ukrajna, Oroszország és Dél-Lengyelország légtere egyaránt le van zárva. O'Leary szerint azonban a légiforgalmi irányítók sztrájkjai tűnnek a leginkább zavaró tényezőnek. Az ukrajnai helyzettel együtt ezek okozhatják a legtöbb késést az előttünk álló  nyáron.

Ez viszont egy vitatott helyzet.

A nyári légiforgalmi sztrájkok eleve nem számítanak újdonságnak. Mivel nyaralási főszezonról van szó, a sztrájk ilyenkor a legbosszantóbb, éppen ezért csöppet sem meglepő módon a nyár a legnépszerűbb időszak a munkabeszüntetésekre. A légiforgalmi irányítók esetleges sztrájkjai tehát nem feltétlenül adnak rá okot, hogy 2023 nyara rosszabb legyen, mint bármelyik korábbi.

Az ABTA utazási irodák kereskedelmi szövetségének szóvivője azt mondta, hogy még túl korai lenne megmondani, hogy az esetleges sztrájkok – ha egyáltalán megtörténnek – milyen hatással lehetnek az idei nyáron a tengerentúli járatokra. Nem szokatlan dolog sztrájkfenyegetéssel számolni az év forgalmas időszakaiban, vagyis azokban a ritka esetekben, amikor tényleg bekövetkezik, az ágazat már tapasztaltnak mondható.

Az ágazat ellenben most teljesen más helyzetben van tavalyhoz képest, amikor a kihívások nagy része annak volt betudható, hogy az utazási korlátozások feloldásának bejelentése és a változások hatálybalépése között csak kevés idő telt el. Ennek ellenére az elmúlt évben a legtöbben gond nélkül eljutottak a tengerentúlra.

Az Expedia szóvivője ugyanakkor kicsit óvatosabb, mondván: "A légitársaságok teljes kapacitása még nem érte el a 2019-es szintet, és a kereslet várhatóan a nyár folyamán is erős marad, ami azt jelenti, hogy a csúcsidőszakokban tömött repülőterekkel és teltházas járatokkal kell számolni."

Más szóval, bár minden bizonnyal zsúfoltnak ígérkezik az idei nyár is, valószínűleg nem lesz durvább, mint a tavalyi. Sőt, még a sztrájkok ellenére is valószínű, hogy a légi közlekedési ágazatban minden a szokásos módon zajlik majd. De mint mindig, ezt csak akkor tudjuk meg, ha már javában tart az utazási csúcsszezon.

A legtöbben utazás közben jönnek rá, hogy mit kellett volna másképp csinálniuk, és ezek közül van, aki a közösségi médiában is megosztja a tapasztalatait. A SchegnenVisaInfo a TikTokról szedte össze a leghasznosabb tanácsokat, néhány spórolási tippel kiegészítve.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

káosz | repülés | nyári | jóslat | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom