Vigyázat, ezeken a helyeken komoly következményekkel járhat, ha megsérül az útlevelünk

A sokat forgatott útlevél állapota idővel megromolhat, gondoljunk csak a táskából ki-be pakolásra, vagy a repülőtéri személyzet szorgos kezeire. Bár néhány apró foltot vagy karcolást a legtöbbször elnéznek, van két olyan úti cél, ahol olyan szigorúak a szabályok, hogy akár meg is tilthatják a beutazást.

A kisebb jelentőségű változások, mint a lapok elhajlása, általában nem jelentenek gondot, de bármi, ami "jelentős sérülésnek" minősül – különösen az útlevél borítóján vagy a személyes adatokat és fényképét tartalmazó oldalon – problémát okozhat.

Az egyik népszerű úti cél, amely többek között arról is híres, hogy megbünteti a sérült útlevéllel érkező turistákat, az nem más, mint Indonézia.

Az útlevél-sérüléseket véresen komolyan veszik: előfordult már, hogy valakit nem engedtek fel a gépre és a bevándorlási hivatal megtagadta a belépését az országba. Ennek oka lehet az úti okmány legkisebb kopása is, egy kis szakadás vagy nem hivatalos jelölés.

Pár hónapja egy ausztrál utazót, Matt Vandenberget azért nem engedték be Indonéziába, mert útlevelének egyik oldalán egy kisebb szakadás volt megfigyelhető. A körülbelül egy centiméteres sérülést a bevándorlási hivatal egyik tisztviselője vette észre, amikor a férfi Indonéziába érkezett. Mindez Vandenberg útlevelének elkobzásához és az országból való kitiltásához vezetett.

Korábban akadt, aki azért nem utazhatott, mert megázott az útlevele, aminek így nem volt elfogadható az állapota. Év elején egy John Hammond utast félrehívták a bevándorlási hivatalban egy "hüvelykujjnyi méretű szakadás" miatt – majd ezután őrizetbe vették.

Vietnamban ugyancsak zéró tolerancia van érvényben az útlevelek sérüléseivel kapcsolatban. Nagyon oda kell figyelni az okmányra, mert a minimális elváltozás sem megengedett. Az Egyesült Államokban szintén szigorú szabályokkal kell számolni, amikbe beletartozik a vízkár, a szakadás, a hiányzó vízumoldalak vagy a lyukak.

A komoly problémák elkerülése érdekében fontos tehát megóvni az útlevelet a sérülésektől. Tartsuk biztonságos, száraz helyen, lehetőleg egy tokban vagy nagyobb pénztárcában, semmiképp se a farzsebben. Kerüljük el az ideges babrálást vele a vámvizsgálat során, és soha ne írjunk, ragasszunk bele semmit.

Sokszor nem elég az utazáshoz, ha van érvényes útlevelünk, más feltételeknek is meg kell felelni. Egyes országoknál a belépés feltétele, hogy még azután is legalább fél évig érvényes legyen az okmány, miután az ember befejezte az utazást. Emellett az is előfordulhat, hogy a vízumhoz két vagy akár négy üres oldalnak kell maradnia.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

szigorú | állag | indonézia | vietnam | sérülés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom