Szakértők szerint ekkor kellene vacsorázni

Az esti étkezés egy meghatározott kétórás időintervallumon belüli befejezése segíthet a fogyásban, javíthatja az alvást és elősegítheti az emésztést.

Sokak számára ismert, hogy a nap utolsó étkezésének 17 és 19 óra közötti időzítése lehetővé teszi, hogy igazodjon a szervezet természetes cirkadián ritmusához. Ez a ritmus befolyásolja az anyagcserét, az emésztést és a hormonokat, a nappali órákban tetőzik, és az esti órák beálltával lelassul.

A túl késői étkezés megzavarja ezt a ritmust, és negatívan befolyásolhatja az alvásminőséget, gondot okozhat az emésztésben és az ember általános hangulatára is kihathat.

„Sorozatosan későn elfogyasztott vacsorák esetén nagyobb az elhízás kockázata” – mondta Tara Schmidt, a Mayo Clinic Diet regisztrált dietetikusa. Egy 2022-es, a Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok, akik délután 5 óra körül fogyasztották el a vacsorájukat, több kalóriát égettek el, mint a később étkezők.

Ha négy órával a lefekvés előtt eszünk, akkor van időnk egy vacsora utáni sétára.
Az emésztés akkor működik a legjobban, „amikor a természetes fény még jelen van, és a szervezet aktív” –folytatta Schmidt. A mozgás hatására alacsonyabb lesz a vércukorszint, ami az étkezés során megemelkedett. A tartósan magas vércukorszint pedig a cukorbetegség meghatározó jellemzője.

Ha túl sokáig várunk a vacsorával, az gyomorégéshez vezethet vagy savas refluxot okozhat. Persze az sem mindegy, mit teszünk a tányérra, mert például a magas zsír- vagy savtartalmú ételek, a koffein és a fűszeres dolgok nagyobb valószínűséggel okoznak emésztési zavarokat és gyomorégést, ezek pedig megnehezítik az elalvást és a nyugodt pihenést. A jobb alvást elősegítő ételek általában jó egyensúlyban tartalmaznak sovány fehérjét, rostokat és összetett szénhidrátokat.

Turistacsapdának főként azokat a vendéglátóhelyeket nevezzük, amelyek inkább a látogatókat, mintsem a helyieket szolgálják ki, és több pénzt kérnek el egy esetlegesen rosszabb minőségű ételért. De hogyan ismerhetőek fel?

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

alvás | szakértő | időpont | étkezés | esti | ideális

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Kulisszák mögött: megnéztük hogy készülnek a prémium bútorok
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom