Egy Van Gogh-képet idéző installációval festik színesre a sötét amszterdami telet

Két szerb művész, Ivana Jelić és Pavle Petrović újragondolta Vincent van Gogh egyik híres festményét, hogy felhívják a figyelmet a városi fényszennyezésre.

A páros összesen ezernégyszáz darab, LED-es akrilcsövet felhasználva formázta meg a világhírű festő Csillagos éj című képét Amszterdam egyik csatornája fölött.

Az installáció szinte teljes mértékben megidézi Van Gogh ecsetvonásait, elsősorban a fénylő csillagokkal kitöltött éjszakai égboltot mintázza meg az eredeti festményből.

A holland nagyváros két csatornájának metszéspontján található hídra felállított műalkotásból kimaradtak a Van Gogh képén látható falusi épületek és a fák, melyeket Amszterdam mostani házaival és vízi útjaival helyettesítettek az alkotók, a kék és sárga LED-ek pedig az eredeti kép hasonló árnyalatait utánozzák.

További hasonlóságként az egész installációt téglalap alakú keretbe foglalták, hogy messziről nézve egy festményre emlékeztessen. Érdekesség, hogy egy washingtoni installációhoz hasonlóan az amszterdami is egészen másként jelenik meg, ha eltérő szögből nézzük. Ahogy közeledünk hozzá, úgy válnak egyre részletgazdagabbá a Van Gogh-festményben látható örvények.

A fényszennyezést illetően nem áll valami jól Amszterdam: egyes vélemények szerint már a 19. század végétől kezdve alig lehetett látni a csillagokat a város fölötti égen.

Jelić és Petrović ezzel az installációval azt az üzenetet próbálja közvetíteni, hogy jóval szakszerűbb világítási rendszerrel csökkenthető a fényszennyezés.

A január 20-ig tartó Amsterdam Light Festival keretében elkészült installáció az amszterdami Van Gogh-múzeum támogatásával valósult meg, mivel a festő és a fény kapcsolata köztudottan szoros volt.

(Fotók: Dezeen)

csillagos éj | amsterdam light festival | vincent van gogh | installáció | Amszterdam

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom