Súlyos milliárdokat fizetett ki valaki egy ritkán látható Van Gogh-képért

Sokkal többért kelt el, mint amennyire a szakértők számítottak.

A világhírű Sotheby's aukciósház csütörtöki párizsi árverésén 16 millió euróért (majdnem hatmilliárd forintért) adták el Vincent van Gogh addig egy francia család magángyűjteményben pihenő alkotását. A montmartre-i utcaképet ábrázoló festményt a nagyközönség korábban még nem láthatta, mindössze az aukció előtt lehetett megnézni Amszterdamban, Párizsban és Hongkongban.

A Scene de rue a Montmartre című képet 1887 tavaszán festette Van Gogh. A kép egy férfit és egy nőt ábrázol, amint egy rozoga kerítés mellett sétálnak, a háttérben pedig a Moulin de la Galette szélmalom látható. A falusias hangulatú környék egyébként máig népszerű a turisták körében, bár napjainkban a környező utcák már nem hasonlítanak a festményen látottakra.

Van Gogh Montmartre-korszakából nagyon kevés festmény van magántulajdonban, a képek nagyrészét a világ legismertebb múzeumai őrzik.

Előzetesen a Sotheby's szakértői nyolcmillió eurós (nagyjából hárommilliárd forintos) eladási árral számoltak, végül a duplájáért talált gazdára a Scene de rue a Montmartre.

Illatos kiállítás

Illatokkal párosítja a művészetet a hágai Mauritshuis múzeumban nyíló kiállítás, hogy a látogatók jobban megértsék a műveket, és elmerüljenek bennük.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

vincent van gogh | aukció | festmény | eladás | rekord

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom