Varázslatot teremt a Starbucks az egykori vulkán lejtőin

Costa Ricán, egy látványos vulkán tövében valami varázslat zajlik, ami messze túlmutat a kávén.

A Starbucks első és egyetlen kávéfarmja, a Hacienda Alsacia található ott, hogy folyamatosan jó minőségű alapanyaggal lássa el a nemzetközi kávéláncot, valamint megélhetést és jövőt biztosítson a termelőknek.

Három évszázados múlt

Az arabica babot először az 1700-as években kezdtek el termeszteni Costa Ricán, hogy mára az ország gazdaságának kulcsfontosságú elemévé váljon. Ugyanakkor komoly problémákkal küzdenek az ágazatban dolgozók.

A kávélánc eltökélt volt abban, hogy jobban megértse a kistermelők kihívásait, napi szintű küzdelmeit. Éppen ezért 2013-ban úgy döntöttek, megvásárolják az első és máig is egyetlen kávéfarmjukat, a Costa Rica-i Hacienda Alsaciát.

Az ültetvény a Poás vulkán lejtőin, festői környezetben található, mintegy kétszáznegyven hektáron. Hét évvel ezelőtt a kávéfarm területe rendkívül rossz állapotban volt, az ott gazdálkodóknak pedig nem volt ahhoz elegendő forrásuk, hogy fejlesztésekbe kezdjenek.

A Starbucks azonban rendelkezett mindazzal, amire szükség volt ahhoz, hogy a terület újjászülethessen, és kiszámítható jövőt biztosítson az ott dolgozók számára

Felkarolták a helyi gazdákat

Beruházásokba kezdtek, és igazoltak egy olyan vezetőt is a gazdaság élére, aki szívügyeként tekint arra, hogy felkarolja a helyi gazdákat. 2017-ben a létrehozták a területen saját látogatóközpontjukat is, ahol be tudják mutatni a helyes ültetési módokat, a műtrágyázást, és azt is, hogy a hatékony gazdálkodáshoz milyen talajvizsgálatok elvégzésére van szükség.

Mindemellett a Hacienda Alsacia még ambiciózusabb terveket is dédelget: új arabica kávéfajtákat szeretnének kifejleszteni, amelyek rezisztensek olyan betegségekkel szemben, mint az utóbbi években jelentős károkat okozó kávérozsda, és olyan minőségű alapanyagokként jelenhetnek meg a piacon, amilyet a specialty kávé fogalma megkövetel.

Ez is érdekelhet:

Ennél szebb környezetben aligha lehet elkortyolgatni a reggeli kávét

A Dolomitok egyik népszerű helyén járt Tóth Gergely fotós.

(Forrás és fotók: starbuckscoffeefarm.com, stories.starbucks.com – Luanne Dietz) 

arabica | specialty | farm | vulkán | starbucks

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom