Magyar lány a világ legjobb esküvői fotósai között

Hivatalosan a világ legjobbjai közé kerülni lenyűgöző eredmény, legyen az sportteljesítmény, tudományos felfedezés vagy szakmán belüli elismerés. Utóbbi történt meg az általunk már bemutatott Vass Bettinával, akinek egészen december elejéig mindenki előtt titokban kellett tartania, hogy ebben az évben a legszűkebb elit tagja lett. Megkérdeztük az Izlandon élő fotóst, mit jelent számára a díj és hogyan élte meg, hogy tulajdonképpen az álma vált valóra.

Vass Bettina jó tíz éve számít állandó lakosnak a fantasyfilmek földjén, ahol esküvői fotográfusként dolgozik.

Nagyrészt “elopement” esküvőket fotóz, ami azt jelenti, hogy a pár elszökik Izlandra, és aztán egy kis templomban vagy a természetben tartanak egy meghitt ceremóniát, majd néhány órás vagy egész napos kalandfotózás keretében együtt felfedezik a sziget valamelyik csodás részét.

Izlandon élni fotósként egyszerre jelent áldást és csapást. Sőt, Bettina szerint majdhogynem csalásnak számít, hiszen a tűz és jég szigetén annyira megragadó a táj, hogy bárki, akinek fényképezőgép lapul a fiókjában, máris szakmabelinek hiheti magát.

“Nagyon egyszerű két embert beállítani egy vízesés elé, és szép képet lőni róluk. Sokkal nehezebb viszont bizalmat teremteni, és egy képen visszaadni az érzelmeket. Számomra ez sokkal fontosabb, mint bármelyik vízesés vagy gleccser a háttérben” – mesélte nemrég és akkor bizony aligha sejtette, később mekkora jelentősége lesz mindennek.

Merthogy a New York-i illetőségű és hatalmas szakmai presztízsű Ragefinder magazin 2022 harminc legjobb feltörekvő esküvői fotósa közé választotta.

– A díj olyan, mintha Oscarra jelölnének, ez minden esküvői fotós álma – mondja még monitoron keresztül is érezhető meghatottsággal Vass Bettina, aki alaposan meglepődött, amikor megnyitotta a magazin szerkesztőjétől érkezett e-mailt. – Pályám elején még nem tudtam semmit a díjról, aztán elkezdtem követni a szakma legnagyobbjait és fokozatosan megismertem. Nehéz megkapni, ezért elképesztően nagy dolognak tartom. A rendre változó összeállítású zsűri a magazin szerkesztőiből és híres fotósokból áll, a díjra pedig nem pályázat útján lehet jelentkezni, hanem úgymond ők fedeznek fel vagy egy ismert fényképész ajánl. Aztán ők döntik el, nominálnak-e, de közben végig árgus szemekkel követik a munkásságodat a többi pár száz kiválasztottéval együtt. A szerencsések szeptember elsején kapnak egy e-mailt a jelölésről és csupán két hetük van arra, hogy összeszedjenek harminc olyan fotót, ami reprezentálja a munkájukat. Ennyi fényképpel kell bemutatni egy esküvő részleteit, azaz ebből kiderül, mennyifélét tudsz fotózni és technikailag is megállod-e a helyed. Természetesen az sem mindegy, hogyan állítod össze a csomagot, mert annak úgymond folynia kell és persze nem csupán egy esküvőről szólhat. Izzasztó feladat volt, mivel kaptam egy listát arról, milyen fotók ne legyenek köztük és hát tudvalevő, hogy Izland elég jó helyen áll a klisérangsorban, szóval, a vízeséseket és a tipikus izlandi helyszíneket mindjárt első körben felejthettem is el”.

Az egész procedúrát komoly titoktartás övezte, mert a harminc nevet egyszerre publikálták december elején.

– Hatalmas meglepetésként ért, ugyanakkor érzelmileg is mélyen megérintett, mivel mérhetetlenül sok munkával, rengeteg áldozattal és lemondással járt eljutni idáig. Leírhatatlan érzés, hogy nemzetközileg is elismerik a munkámat és ilyen nevek figyeltek fel rám – folytatja a szinte folyamatosan úton lévő, és közben egyszer itthon, a Vajdahunyad váránál is fotózó Bettina, aki egy felszabadult hangulatú bulival ünnepelte meg a sikert, melyre meghívott mindenkit, akivel együtt dolgozott és segítette a munkáját.

– Izland gyönyörű hely, de külföldiként nehéz elfogadtatni magad. Amikor ide érkeztem, angolul se nagyon beszéltem, ma pedig már saját vállalkozásom van, amibe rengeteg időt, energiát és pénzt tettem. Egy Coviddal súlyosbított, brutál időszak van mögöttem, úgyhogy elmondhatatlanul sokat jelent nekem ez a díj. Megkönnyeztem.”

Fjordok, gejzírek, Sigúr Rós, sarki fény, Björk, fehér éjszaka, hideg, Sigurdsson, moha, jég. Ha a természeti csodától a híres emberig tíz dolgot kellene megneveznünk, ami elsőre beugrik Izlandról, jó eséllyel ezt a tízet mondjuk. Klára egy évig dolgozott önkéntesként a Trónok harca fantáziavilágának tájait megidéző szigeten, és testközelből megtapasztalhatta, milyen érzés, amikor délelőtt tizenegykor még koromfekete sötétség van, ebédre pedig egy rohasztott cápát raknak a tányérjára. Élmények a tűz és a jég szigetéről.

(Fotók: Vass Bettina)

 

díj | vass bettina | portré | izland | elismerés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom