Összeomolhat a világ egyik csodája, mert a helyiek inkább elmennek máshová dolgozni

A Banaue rizsteraszokat gyakran nevezik a "világ nyolcadik csodájának" is. A fülöp-szigeteki Ifugaóban, a Cordillera-hegység oldalában 1500 méter magasan fekvő mezők által alkotott "hálózat" olyan régi, mint néhány egyiptomi piramis.

Most azonban az ősi zöld lépcsőfokok komoly veszélyben vannak  az éghajlatváltozás, valamint az idegenforgalmi ágazat által csábítóan ható magasabb bérek miatt.

A Manilától mindössze 250 kilométerre, északra fekvő rizsföldek hálózatát "mennybe vezető lépcsőként" emlegetik a helyiek. Az egész völgyet zöld lépcsők borítják, amiket az Igorot nép ősei legalább két évezreddel ezelőtt vájtak a hegyekbe – méghozzá kézzel.

Julia Amehna gazdálkodó az elmúlt ötven évben dolgozott a szüleitől örökölt rizsföldeken. "Ezt a kőfalat az őseim építették kétezer évvel ezelőtt. Még mindig áll, mert nagyon jól megcsinálták" – mondja. "Akkoriban értelemszerűen nem voltak gépeik és mérnökeik, az egészet a találékonyságuknak köszönhették."

A megépítésükkor tervezett öntözőrendszernek köszönhetően a világ más rizsföldjeivel ellentétben ezeket a teraszokat egész évben elárasztja a hegyekben lévő erdőkből érkező, a lépcsőfokokon lefelé folyó "irányított" víz. Az ősi mérnöki munka e kivételes teljesítményét most viszont sajánlatos módon az összeomlás veszélye fenyegeti.

Az éghajlatváltozás következtében a régiót egyre intenzívebb és gyakoribb tájfunok sújtják, a rizsföldeket tartó szerkezeteket pedig erodálja a szélsőséges időjárás.

A teraszok az erózió miatt elhagyatottak, és vadgyomok és bambuszok nőttek ki rajtuk. A szerkezetek javítása viszont sokba kerül, ráadásul nehéz rá embert találni, mert más munkák sokkal jobban fizetnek.

"Néhány gazda elhagyja a földjét, mert nincs elég pénze a teraszok javítására, inkább építőipari munkásként vagy idegenvezetőként folytatja az életét. Utóbbiban még én is dolgozom, vagy segítek más gazdáknak. Be kell vallanom, hogy a turizmusban sokkal jobban keresek" – magyarázza Samsong Chommog földműves.

A fiatalok is inkább a turizmus felé fordulnak a földeken való munka helyett. Több tanulmány is megállapította, hogy Banaue rizsföldjeinek akár egyharmada is elhagyatott lehet. Ez az elhanyagoltság pedig komoly félelmet keltett az UNESCO világörökségi helyszín további fennmaradásával kapcsolatban.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a tavaly nyári utazások kaotikusnak bizonyultak. Emlékezhetünk rá, hogy számos reptéren végtelen sorokkal kellett szembenéznünk, mivel a járványok okozta elbocsátások miatt a légitársaságok és a repülőterek személyzethiánnyal küszködtek és nem tudtak megbirkózni a nyári szabadságolási rohammal. Sokan a poggyászuk nélkül maradtak, a kiszemelt helyen pedig zsúfolt strandokkal és turistalátványosságokkal szembesültek. Mindezek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a nyári tripek egyre stresszesebbek, kellemetlenebbek és néha egyenesen veszélyesek.

(Forrás: EuroNews, fotók: Unsplash, Getty Images)

Banaue | fülöp-szigetek | rizsföld | unesco | világörökség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom