A tengerszint emelkedése komolyan fenyegeti ezt az idilli úti célt

A Covidot legyőzték Seychelle-en, de ez a probléma nagyobb falatnak tűnik. 

Az Indiai-óceán szépséges szigetcsoportja 1609 kilométerre fekszik Kelet-Afrika partjaitól és összesen 115 szigetből áll – ebből csak nyolcat laknak emberek. Az Egyenlítőhöz való közelség azt jelenti, hogy arrafelé naponta közel tizenkét órán át süt a nap, és a hőmérséklet ritkán csökken 23 Celsius-fok alá.

Mahé, vagyis az ország fő szigete ad otthont a lakosság mintegy kilencven százalékának. A "maradék" szárazföld nagy részén kizárólag állatok élnek. Közéjük tartoznak az óriás szárazföldi teknősök, amelyek az Aldabra-atollon, a Seychelle-szigetek egyik legérzékenyebb és legérintetlenebb ökoszisztémáját alkotó korallszigetekből álló magaslati láncolaton számítanak állandó lakosnak. A hely az UNESCO Világörökség része, ezért külön engedélyt kell kérni, ha meg akarjuk nézni.

A klímaválság frontvonalában

Mahé mindössze két méterrel fekszik a tengerszint felett,

ami eléggé sebezhetővé teszi a szárazföldet a tengerszint esetleges emelkedésével szemben.

"A Seychelle-szigetek nem felelős azért, ami a tengerszint emelkedését okozza, de szenvedünk tőle" – mondja Sylvestre Radegonde turisztikai miniszter. “Tehát ismét azt üzenjük a világnak, hogy azoknak, akik tönkreteszik a környezetet, felelősséget kell vállalniuk. Nem kérhetik tőlünk, mert nem mi vagyunk a felelősek. Mi csak áldozatok vagyunk, és segíteniük kell, hogy megvédhessük magunkat."

Hogyan próbálnak a víz felett maradni?

Annak érdekében, hogy páratlan természeti környezetét megőrizze, a Seychelle-szigetek elkezdte feltérképezni a tengeri füves rétjeit. Ezek a hatalmas, víz alatti füves területek remekül megkötik a szenet, és egyedülálló tengeri ökoszisztémáknak is otthont adnak.

A Seychelle-szigetek 2021-ben a párizsi megállapodásban rögzített kötelezettségében vállalta, hogy megvédi a tengeri füves rétek és mangroveerdők száz százalékát. Miközben azonban az ország igyekszik megóvni törékeny élőhelyeit, a turizmusra is támaszkodó gazdasága alaposan ki volt téve a Covid következményeinek.

Milyen hatással volt a járvány Seychelle-re?

"Őszintén szólva óriási" – magyarázza Sylvestre Radegonde. "A szigetek gazdasága már jó ideje a turizmustól függ, és amikor a Covid lecsapott, az az egész gazdaság térdre rogyását jelentette. Elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan fogjuk kifizetni a köztisztviselőket, mert gyakorlatilag egyáltalán nem maradt pénz a kasszában."

A gazdasági instabilitás pedig arra kényszerítette a Seychelle-szigeteket, hogy bátran lépjen fel a Covid-korlátozásokkal szemben.

"2021 elején beoltottunk annyi embert, amennyit csak lehetett és 2021 márciusában, amikor a világ többi része bezárt, meghoztuk azt a bátor döntést, hogy újranyitunk az egész világ felé." A merész döntés bejött: az ország mostanra már a Covid előtti idők turisztikai számainak közel kilencven százalékát hozza.

Mit lehet csinálni a szigeteken?

A növekvő népszerűség ellenére Sylvestre azt is szeretné, ha a világ tudná, hogy a Seychelle-szigetek többet jelent annál, minthogy csak a tengerrel, a parttal és a napfénnyel azonosítsák. "A kulturális turizmus felé szeretnénk elmozdulni, arra ösztönözve a turistákat, hogy hagyják el a szállodájukat, és menjenek inkább közösségbe, mondjuk a falvakba, hogy megismerjék a Seychelle-szigeteki kultúrát, elkezdjék megtanulni a nyelvet, táncoljanak, főzzenek."

Akár a természet felfedezése, akár az aktív, vagy csak az ejtőzős pihenés a cél, a szigetek szeretné megmutatni, hogy mindenki számára akad valamije. "Ha madarakkal akarsz lenni, elküldünk egy olyan szigetre, ahol madarak ezrei vesznek körül" – magyarázza a miniszter. "Vannak szigetek, ahol csak szárazföldi teknősök élnek, máshol legyezőhorgászni lehet, míg olyan hely is létezik, ahová csak úgy elmehetsz pihenni, és nem csinálsz semmit."

A Seychelle-szigetek egy teljesen más világ. Van 115 szigete, és mindegyik különbözik egymástól.

A tengerből visszahódított szárazföldre épült Seychelle-szigetek apró fővárosa nem tud már terjeszkedni – de gazdag kultúrája és lenyűgöző történelme miatt nincs is rá szüksége.

(Forrás: EuroNews, fotók: Unsplash)

korall | nagy sztori | jövő | tengerszint | emelkedés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom