A jövő innovátorait hozza Budapestre az idei Világsakkfesztivál

A női sakkozók sikereit megzenésítő énekesnő. Egy mérnök, aki érzelmes oldaláról is ismeri a sakkot. A kreativitás nagymestere, aki könyvet írt arról, miért lehet jó, ha gépek módjára gondolkodunk. Hogy mi a közös bennük? Október 9-én mindannyian ott lesznek a 2021-es Világsakkfesztiválon, melyet most először hibrid formában valósít meg Polgár Judit, minden idők legeredményesebb női sakkozója.

Október 9-én vadonatúj formátumban tér vissza a Világsakkfesztivál, amely játékos kihívásokon és előadásokon keresztül mutatja be a sakk mindennapokat átszövő ezer arcát. Az érdeklődők most először offline és online térben is bekapcsolódhatnak a sakk nemzetközi ünnepébe: a helyszíni programoknak a Magyar Nemzeti Galéria ad majd helyet, melyeket akár otthonuk kényelméből is figyelemmel kísérhetnek a játék kedvelői, de a digitális bennszülöttek számára is számos agytornát és érdekességet tartogat az esemény virtuális fóruma.

A rendezvény fő támogatója harmadik éve a Morgan Stanley, amely idén is interaktív programokkal várja a sakk szerelmeseit: a látogatók reményeink szerint ismét kiállhatnak a vállalatnál dolgozó sakkmesterek ellen, de a kódolás alapjaiba is betekintést nyerhetnek egy játékos helyszíni oktatás keretein belül.

Az idei eseményen a kreativitás és az innováció kapja a főszerepet olyan újító elmék előadásában, akik felhagytak a szokásos sémákkal és újszerű választ adtak a kihívásokra. Noam Manella a Think Like a Machine című nagy sikerű könyv szerzőjének előadásából például megtudhatjuk, miként ébreszthetjük fel a bennünk szunnyadó kreativitást. Ashwin Subramanian indiai mérnök pedig egy forradalmian új kísérlet részleteibe kalauzolja el a nagyközönséget: a biofeedback eszközeivel feltárja, mit üzen a sakkozók teste játék közben, és hogyan tudják ezeket az apró jelzéseket hasznosítani a felkészülés során.

A látogatóknak egy hamisíthatatlan zenei élményben is részük lehet Juga Di Prima, chilei énekesnő jóvoltából, aki a nemi esélyegyenlőség jegyében dolgoz fel közismert dalokat. Nem titkolt célja, hogy legújabb dalsorozatával hírét vigye a női sakkozók teljesítményének, hogy legalább akkora figyelmet kapjanak, mint a férfi játékosok sikerei.

"A sakk egy országhatárokon átívelő közös nyelv, melyet életkortól, nemtől, foglakozástól és nemzetiségtől függetlenül bárki magáénak érezhet a Világsakkfesztiválon. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a rendezvény egy nagy mozgalommá nőtte ki magát az évek folyamán, melyhez az élet szinte minden területéről csatlakoztak vendégek és előadók. Ez tette igazán időtállóvá a szlogenünket, miszerint a sakk összeköt minket" – nyilatkozta a Világsakkfesztivál alapítója, Polgár Judit.

Hozzátette: a rendezvény idei témája nem is lehetne aktuálisabb, hiszen az elmúlt időszak sokak számára az alkalmazkodás, az útkeresés és az innováció jegyében telt.

"Ez alól mi sem voltunk kivétel. A kihívásokra való válaszként számos egymást erősítő online és offline eszközzel terjesztettük ki a rendezvény határait, melynek köszönhetően idén közelebb lehetünk egymáshoz mint bármikor" – fűzte hozzá.

"Az innovációs képesség és a digitális kompetenciák ma már olyan elvárások, amelyek alapvetően határozzák meg egy vállalat vagy szakember sikerességét. A ma iskolába járó gyermekek számára egyre fontosabbak az alapvető informatikai, programozási ismeretek, amelyekre mai világunk digitális megoldásai épülnek, és amelyek megismeréséhez remek logikai alapot biztosíthat a sakk. A Morgan Stanley eltökélten támogatja, hogy a fiatalok korán elsajátíthassák azokat a természettudományos, technológiai, műszaki és matematikai, egyszóval STEM ismereteket, melyek birtokában könnyedén alkalmazkodhatnak a munkaerőpiac változásaihoz és tehetik magukévá a digitális ismereteket, hogy tudásuk és tehetségük révén a jövő innovátoraivá válhassanak" – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti központjának vezetője, aki maga is aktív sakkjátékos, a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagja.

Már a rendezvény DNS-ében is jelen van az oktatás témája, ami idén az Educational Chess Summit konferenciával teljesedik ki, ahol igazi nagyágyúk osztják meg gondolataikat az oktatás és a sakk kapcsolatáról. Az oktatás jövőjéről szóló szakmai párbeszédek mellett, betekintést nyerhetünk a Polgár Judit Módszerbe is, melynek legújabb elemét, a SakkTesit a rendezvényen mutatják be először. A Magyar Nemzeti Galériába ellátogató gyerekek, szülők és pedagógusok a saját szemükkel győződhetnek meg arról, hogyan lesz egy sakktáblából a hatékony eligazodást, valamint a térben való tájékozódást segítő gyakorlati helyszín, melyet akár élesben is kipróbálhatnak.

Az idei Világsakkfesztivál minden eddiginél interaktívabbnak ígérkezik: a szokásos szimultán partik mellett számos online fejtörővel várják az érdeklődőket, melyek sorát a ChessConnectsUs kihívás nyitja meg szeptemberben.

A játék központi eleme egy virtuális sakktábla, amely mögött nap mint nap újabb két játékos sorakozik fel, akik egy-egy lépés után átadják a stafétát a következőnek, egészen addig, amíg véget nem ér a játék. Az érdeklődőknek érdemes lesz ellátogatniuk a kihívásnak helyet adó Chess24.com-ra, ugyanis híres tudósokat, sportolókat, művészeket, sőt politikusokat is elcsíphetnek sakkozás közben, és értékes nyereményekért cserébe megtippelhetik, kik, mit lépnek.

fesztivál | magyarország | budapest | sakk | világsakkfesztivál

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom