Egy szenzációs Munkácsy-festmény került elő, amelyre te is lecsaphatsz

Száz éve lappangó, hihetetlen festmény és rengeteg csodás kortárs vár egy fantasztikus, téli aukción. 

Idén online, két részletben rendezik meg a Virág Judit Galéria téli aukcióját. December 18-án háború utáni és kortárs művekre, míg december 19-én klasszikus művekre lehet licitálni. Kalapács alá kerül Munkácsy Mihály Naplemente című festménye és Tihanyi Lajos Akt-ja is, a művek több mint száz év elteltével csak napjainkban kerültek újra a magyar közönség elé. Az aukciós anyag online, valamint december 17-ig a Virág Judit Galériában is megtekinthető.

A nagy nemzetközi aukciósházak gyakorlata azt mutatja, hogy az online térben kiemeltebb figyelem övezi a tematikus árveréseket, ezért a Virág Judit Galéria egymás követő két nap rendezi meg téli aukcióját. A liciteket a galéria saját online felületén, telefonon és vételi megbízással várják. December 18-án a háború utáni és kortárs művek aukcióján ötvenkilenc tétel kerül kalapács alá, többek között Reigl Judit, Rozsda Endre, Fiedler Ferenc, Nádler István és Méhes László művei, másnap pedig klasszikus művekre lehet lehet licitálni.

A téli aukció egyik legnagyobb szenzációja Munkácsy Mihály Naplemente című műve. Az 50 millió forintos kikiáltási árról induló impresszionisztikus tájkép kivételes kvalitásai miatt a Munkácsy-életmű egyik legfontosabb alkotásának tekinthető, azonban több mint száz évig semmit sem tudtak róla a művészettörténészek, Amerikában lappangott. Egykor a San Fransiscó-i világkiállításon volt látható ötszáz magyar mű között, a világháború után azonban már nem került haza. A Naplemente bensőséges tájszemlélete miatt az életmű egyik legkülönlegesebb, stíluspalettájának egyik legmesszebbre merészkedő darabja.

A Naplemente

Szintén több mint száz évig nem került a magyar közönség elé Tihanyi Lajos Akt-ja, melynek hátoldalán egy korábban ismeretlen női portré látható. A 40 millió forintos kikiáltási árról induló alkotás – melynek párdarabja a Nemzeti Galéria gyűjteményében található –, várhatóan az idei aukciós szezon egyik legnagyobb meglepetése lesz. A festmény jelentőségét tovább fokozza, hogy az 1930-as években közvetlen a festőtől vásárolta a korszak legendás hírű filmese, Sir Alexander Korda, és azóta is a család birtokában volt.

Scheiber Hugó Berlinben alkotta meg nagyváros sorozatának legszebb és legizgalmasabb darabjait. Lüktető, dinamikus alkotásai utánozhatatlan fantáziával mutatják be a nyüzsgő metropolisz mindennapjait. A Világváros (Potsdamer Banhof) Scheiber berlini időszakának egyik legszebb darabja, mely egykor az ismert újságíró és műfordító, Barabás Béla tulajdonában volt. A műért 30 millió forintért indulnak a licitek az árverésen.

A klasszikus aukció kiemelt tételei közé tartozik a hazai szakmai körökben is csak kevésbé ismert magyar kubizmus egyik különleges darabja, Szobotka Imre Fekvő alak-ja, amelyet az utóbbi negyven évben szintén a keresett művek között tartottak számon. December 19-én várhatóan izgalmas licitharc fog kibontakozni Vaszary János Reggelizőasztal című csendéletéért, amely a festőművész expresszív korszakának egyik első, egyben kulcsdarabja, és Aba-Novák Vilmos Székely falu (Tótfalu) című temperatechnikával készült tájképéért is.

A december 18-i háború utáni és kortárs művek aukcióján legmagasabb kikiáltási árról, 10 millió forintról Reigl Judit Folyamat című műve indul. Az idén elhunyt festőművész alkotásai a világ legnagyobb modern közgyűjteményeiben foglalnak helyet, a nemzetközi aukciókon pedig eladási rekordokat döntenek. Reigl 1973 és 1980 között a Folyamat képcikluson dolgozott – később teljes munkásságát is e gyűjtőfogalom alá vonta –, a képen az anyag és hordozó viselkedésén, a különféle faktúrák tulajdonságainak kiaknázásán túl, maga az alkotás folyamata került a középpontba.

Rozsda Endre Danse de la guerre, vagyis Háborús tánc című festménye munkássága egy különleges időszakában keletkezett Párizsban, amikor a festő elindult a szürrealista stílus felfedezésének irányába. Festői nyelvezete ekkor egymást követő kísérletekből és azok kidolgozásából állt össze. A körülötte zajló háborús események hatására megjelenik művein a befelé fordulás, az emberi természet vizsgálata, a szabadságvágy, illetve a kutatás, mint az életének egy alapvető mozgatórugója.

Lakner László néhány évig tartó szürnaturalista időszakának egyik izgalmas darabja a Konyhai csendélet, mely a téma barokk változatát eleveníti fel. Az illuziókeltés megteremtését Lakner nem a technika és perspektíva tökélyre fejlesztésével, hanem épp ellenkezőleg, roncsolással, karcolással, kitörléssel, valódi káposztalevelek felhasználásával éri el. Méhes László Vadászlak című festménye szintén az életmű szürnaturalista időszakában született. Az összetett jelentésrétegekből dolgozó kép ironikus hangvételű kritikaként, a kádári jólét felszínességének hangsúlyozásaként, az érintetlen vidék autentikusságának megkérdőjelezéseként is értelmezhető.

Nádler István több műve is kalapács alá kerül az aukción. Hetvenes években készült alkotásainak két főszereplője az ún. csavart és a plasztikus átló, a Budapest Műhely egyik alapító tagjaként ugyanis ő is módszeresen kutatta a formák és színek kapcsolatait. 7,5 millió forintról induló Csavarás című festményének motívuma Rubik Ernő kígyójátékához hasonlít. 7 millió forintnál kezdődnek a licitek Fekete (Black) című monumentális festményéért, amely egyedülálló darabja a művész önreflektív, kilencvenes évekbeli alkotásainak.

A Franciaországban világhírűvé vált Fiedler Ferenc (Francois Fiedler) kalapács alá kerülő Cím nélküli, kavargó színekből összeálló festménye kiválóan tárja fel a művész sajátos személetmódját és technikai találékonyságát, amelyben egyértelműen felsejlik Jackson Pollock közvetlen hatása is. Nem véletlen, hogy ő volt az egyetlen európai festő, akit 2012-ben New Yorkban, a Pollock születésének 100. évfordulójára nyitott nagyszabású tárlaton kiállították.

A százkilencvenhárom tételből álló aukciós anyag – a járványügyi szabályok betartása mellett – személyesen december 1. és 17. között tekinthető meg a Virág Judit Galériában, de az árverés katalógusa és virtuális túrája online is elérhető. Az árverések a galéria saját online felületén lesznek követhetők.

Regisztráció itt, további információ és online katalógus itt.

Ez is érdekelhet:

Ezért nem bánom, hogy ez a karácsony más lesz, mint a többi

Két mélyrefúró apátia között végül másra jutottam. Elmondom, miért.

munkácsy | virág judit galéria | aukció | aukciósház | naplemente

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom