Ezért kell levenni a cipőt a Westminster Apátság egyik leghíresebb helyén

Van egy különleges túra a londoni Westminster Apátságban, ami közvetlenül III. Károly király május 6-i koronázásának legfontosabb pontjára visz el – feltéve, ha leveszed a cipődet.

Az apátság tisztviselői megnyitják a nagyközönség előtt a  Cosmati-padlózat egy bizonyos részét, ami nem más, mint egy márvány, kő, üveg és fém mozaikpadló, melyet még III. Henrik király rendelt meg az 1200-as években.

A főoltárnál található részt olasz és angol kőművesekek készítették, a történelem során koronázások – köztük például II. Erzsébeté – házigazdája volt.

Emellett számos királyi esküvő is tarottak ott, köztük például Vilmos herceg és Kate Middleton szertartását.

– Egyedülálló műalkotásnak számít a Westminster Apátság, de Nagy-Britannia történetében is. Nincs még egy ilyen mozaikburkolat az Egyesült Királyságban – mondta Vanessa Simeoni, az apátság vezető restaurátora. Ahhoz, hogy a padlóra állhassanak, a vendégeket előbb arra kérik, vegyék le a cipőjüket annak érdekében, hogy a felület ne kopjon tovább.

A csempézett terület absztrakt mintázata háromszögeket, négyzeteket, köröket és téglalapokat tartalmaz, amelyek ónixból, lila porfírból, zöld szerpentinből és sárga mészkőből, valamint vörös, türkiz és kobaltkék színű üvegből készültek.

A hely általában el van kerítve. A mozaik állaga Erzsébet királynő utolsó, 1953-as koronázása után viszont romlásnak indult. Ezt követően a a megóvása érdekében szőnyeggel fedték le, majd egy kétéves konzerválási projekt része lett, ami 2010-ben fejeződött be.

A Church and Crown Tour lehetőséget ad a látogatóknak arra, hogy átérezzék annak áhitatát, milyen lehet állni a koronázás központi színpadán. A csodás élményt sajnos kevesen élhetik át, mert a túra időpontjai már beteltek, de jó eséllyel hamarosan újabbakat indítanak.

III. Károly koronázási ceremóniájának egy része exkluzívnak tűnik, csak kevés meghívott vehet rajta részt, de az egész eseményt élőben közvetítik majd a televízióban, hogy egy világ válhasson az ünnep részesévé. Az igazi koronázási élményben azonban kétségtelenül azoknak lesz leginkább részük, akik a nagy napon Londonban tartózkodnak majd és minden pillanatban magukba szívhatják az egyszeri és megismételhetetlen a hangulatot.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

westminster apátság | Cosmati-padlózat | koronázás | Anglia | london

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom