2030-ra minden lakosa után ültet egy fát az egyik olasz nagyváros

Közeledik a COP26 klímacsúcs, Milánó pedig nagyon igyekszik.

Ha a globális felmelegedés elleni küzdelemről beszélünk, akkor kevés olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb módja létezik a bolygó hűtésének a faültetésnél. Kis túlzással mindenre megoldást jelent. Tisztítsuk meg a levegőt? Ültessünk több fát! Tegyünk valamit a forró városi nyarak ellen? Ültessünk több fát! Csökkentsük a klímaberendezés-használatot? Igen, ültessünk több fát!

Amellett, hogy a szén-dioxid elnyelése és az oxigén felszabadítása révén tisztítják a levegőt, a fák fedezéket biztosítanak és árnyékot is adnak; ellensúlyozzák az utak és az épületek hőelnyelő tulajdonságait, mi több, csökkentik a beltéri légkondicionálás szükségességét is.

Az előnyök itt még koránsem érnek véget: a több fa nagyobb biológiai sokféleséget jelent, arról nem is beszélve, milyen gyönyörűen néznek ki.

Milánó felismerte a fák nélkülözhetetlenségét, és egy ambiciózus, évtizedes városi-erdészeti projektbe kezdett. A Forestami elnevezésű kezdeményezés még tavaly indult el azzal az ígérettel, hogy minden milánói lakos után egy új fát ültetnek – mindez 2030-ra hárommillió fát jelent majd.

A Politecnico di Milano irányításával startolt program keretében már negyedmillió fánál tartanak.

A város százharminchárom önkormányzatával együttműködésben kidolgozott tervek szerint Milánó utcái, terei, udvarai és parkjai új fákat kapnak, de a projekt igyekszik kreatív is lenni: ültetnek fákat például háztetőkre és házak homlokzatára is.

A Forestami ültetéstérképét a projekt hivatalos weboldalán lehet megnézni, ahol egyébként akár fát is ajándékozhatunk valakinek.

Korábban megírtuk, hogy a szállás- és repülőjegy-foglalásokat intéző Hopper alkalmazás készítői bejelentették, hogy ezentúl az appon keresztül érkező összes foglalás után elültetnek egy fát, hogy ezzel is csökkentsék az utazások környezetre gyakorolt hatását.

(Forrás: Time Out, fotók: Getty Images)

olaszország | hárommillió | fa | klímaválság | 2030

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom