Mert brunchból sosem elég – Három új(abb) budapesti opció egy kényelmes étkezéshez

Van valami plusztöltet abban, amikor egy napsütötte tavaszi délelőttön egy új brunch helyre tévedünk. Ilyenkor a nap első fele nem csupán magáról az étkezésről, a brunch alapelvéhez hűen a ráérősen eltöltött időről, hanem a felfedezésről, sőt, alkalmanként új ízekről szólhat. Megnéztünk három újabbnak mondható fővárosi alternatívát az amúgy is tekintélyesnek tűnő budapesti palettán. 

SALT Bakery

A Hűvösvölgy környéki lankák egyik utcájában, hegyvidéki hangulatban, csendes, madárcsicsergős környéken nyitott meg a hazai kortárs gasztronómia élmezőnyébe tartozó Michelin-csillagos SALT Étterem újhullámos péksége, ahol a roppanós kovászos kenyerek és az ellenállhatatlan péksütemények után néhány hete brunch-csal bővült a jóságok listája.

A letisztultság nemcsak az enteriőrre, hanem az étlapra is ráhúzható, hiszen az egyelőre szombaton és vasárnap elérhető brunchmenü hat tételt tartalmaz.

Maga a brunch Tóth Szilárd (a SALT szakmai vezetője) és Lefkovits Lea (a SALT general managere) közös álmaként debütált többek között azért, hogy ne csupán a klasszikus péksüteményes, rántottás vonalat kövesse a reggeli.

Így lehet (mit lehet, kell!) választani kimchis sajtos melegszendvicset, ami a kimchitől esetleg idegenkedőknek remek belépőfogás, aztán a görög joghurttal, gyümölcs kompóttal és bazsalikommal bolondított házi granolát, vagy a hagyományosabb irányt követő Sacher virslit (ehhez a mennyei SALT-kenyér mellett a csipkebogyó ketchup adja a bizonyos pluszt). A sós csúcspont egyértelműen a hatperces lágytojás üdítően friss labneh-val és pékvilágbajnokságra való kovászos kiflivel, az édes pedig a lapított kakaós csiga mascarpone krémmel, rengeteg bogyós gyümölccsel és egy titokzatos édes selymességgel, a kecskekaramellával – már csak azért is kötelező megkóstolni, mert az első falat után nagyjából ilyennek képzelünk egy gasztroősrobbanást, ha létezik ilyen egyáltalán. A brunch összességében a non plus ultra kategóriába lőhető be, a világ bármely pontján megállná a helyét.

Remma's Brunch & Dinner

A nyüzsgő belváros valamivel nyugodtabb felében, az Olimpia Park mellett nyitott meg pár hónappal ezelőtt az ismerősen hangzó Remma’s. A név a Rumbach Sebestyén utcához is köthető, ahol a hely „nagytestvére” működik. A Balassi Bálint utcában főként a – reggeli jellegű – brunchra írták a történetet (kedd-vasárnap nyitva tartással, a hét utolsó napján csak brunch-csal), méghozzá kompakt, letisztult étlappal, nélkülözhetetlen klasszikusokkal és néhány rendhagyó tétellel. Ilyen a Mexikóba röptető Breakfast Burrito (tortilla omlett, paprika mix, sonka, sajt, tejföl, tortilla csipsz, salsa szósz / házi cheddar szósz), de még inkább a két egyedi Eggs Benedict-variáció: egyikben a füstölt marhanyelv, a másikban az abált tokaszalonna mondható unikálisnak azért, hogy a hazai hagyományok is méltatva legyenek a nemzetközi kikacsintások mellett. Utóbbira rezonálva egyenesen New York-ot hozza el a menüsor egyik leglaktatóbb fogása, az omlettel és sajtokkal (összekevert cheddarral és mozzarellával) rendesen megtöltött bagel, de hasonlóan tartalmas az istenien szottyos Croque Madame is ropogós kenyérrel, finom sonkával, krémességért felelős brie sajttal, nyálcsorgatósan kicsorduló tükörtojással és szerencsére nem túltolt bechamellel.

Az édességek közül még ezek után is bátran ajánlott bevállalni a légies és krémes baszk sajttortát, Bud Spencer-étvágyúaknak pedig a hatalmas adagnak tűnő, valójában szintén könnyedebb french toastot (kalács, mascarpone krém belereszelt citrushéjakkal, gyümölcsöntet). Ár-érték arányban az egyik legjobb budapesti opció.

Flava Cafe & Brunch

Odabent afféle tündérkert-hangulatot idéz a Szabadság tér mellett található Michelin-ajánlott étterem, amely ugyan jó ideje működik már, a brunch viszont idén tavasszal került fel az étlapra. A könnyedebb reggelik és ebédek iránti egyre nagyobb közönségigényre reagálva raktak össze egy közérthető, színekben nagyon erős menüsort, amin a kötelező tojásételek (rántotta, omlett, buggyantott tojás), a klasszikus kedvencek (amerikai palacsinta, french toast), valamint az egészséges- és mentes-vonal, a smoothie-k, a bowl-ok, a matchák és az avokádós dolgok mellett akadnak egészen egyedi pillanatok is.

Ilyen a ház félig-meddig saját találmányának mondható Bun’ n’ Roll.

Eddig inkább édesebb változatban találkozhattunk a vajas csigára épülő finomság közeli rokonaival, itt viszont sós verzióban, többféle variációban (kecskesajtos, tojásos-lazacos, marhahúsos) lehet megismerkedni vele.

Ropogós és szaftos, egyszerre könnyedebb és laktatóbb signature tétel ez, elég jól eltalálták. A világkonyhát reprezentáló török tojás (labneh, menta, barna vaj, fűszerpaprika, buggyantott tojás) a másik kötelezően kikérendő fogás, mert elképesztően ütős, a mentának köszönhetően igazi frissességbomba, ráadásul kiváló ropogós házi focaccia jár még mellé. Desszertnek a gyümölcsökkel szépen megpakolt banánkenyér french toasttal, vagy a tejmentes pisztáciás mille-feuille-el érdemes még tovább nyújtani egy ráérős napot.

(Fotók: SALT Bakery Facebook-oldala, SALT Bakery, Flava, Csáki-Hegedűs Nóra, Remma's Facebook-oldala)

 

 

menü | helyek | reggeli | flava | remma's | péksütemények

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa