A legtökéletesebb bor és sajt-kombinációk

A franciák azt vallják: a bor, a sajt és a kenyér hármasa maga a Szentháromság, hiszen tökéletesen ki tudják egészíteni egymás ízvilágát. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hogyan társítjuk őket. Bajkai Zsolt borszakértővel válogatunk a legtrendibb hazai borok közül, hogy aztán megtaláljuk a hozzájuk leginkább passzoló sajtokat.

A legfrissebb páros

A kecskesajt friss, üde ízvilága és Légli Géza pincészetének 2019-es remeke, a Kislaki Jánoshegy Sauvignon Blanc elképesztő ízkavalkádot kelt.

A száraz fehérbor zöldfűszeres, csalános ízvilágában érett savak fedezhetők fel, a kissé pikáns aromák mellett egyértelmű gyümölcsösség dominál.

Testes, de még mindig könnyed

A komoly, nagy beszélgetések mellé a legjobb társ a 2018-as Szentesi Pinot Noir, amelyhez érdemes a brie típusú sajtok közül a kevésbé érlelteket választani.

A száraz rozébor Szentesi József etyeki borász munkáját dicséri, amelyben a fahordós erjedésnek és érlelésnek köszönhetően a bogyós gyümölcsök mellett hordófűszerek ízei is fellelhetők.

Az érett ízek

Ha azonban domináns ízekre vágyunk, szerezzünk be kékpenészes sajtokat, és mellé Kardos Gábor 2018-as, késői szüretelésű Tündérmese nevű borát Mádról. Igazi könnyed gyümölcsbomba, melynek illatában a trópusi gyümölcsök, így a licsi, a jázmintea is megjelenik, de ízvilágágban az őszibarack, a sárgabarack, a körte és a mangó jegyei azonosíthatók.

A kékpenészes sajtok esetében azonban fontos, hogy szem előtt tartsunk egy aranyszabályt: minél érettebb a sajtunk, annál inkább menjünk el a nagyobb maradékcukor-tartalmú tokaji borok felé, válasszunk Édes Szamorodnit vagy Aszút!

Ez is érdekelhet:
Ilyen borokat igyunk a kedvenc sorozatainkhoz

Vígjátékhoz pezsgő vagy prosecco passzol!

(Illusztrációk: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

aszú | gyümölcsös bor | kecskesajt | kékpenészes | brie | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom