Ezért nem szabad soha aludni a repülőn felszállás vagy leszállás közben

Egy légi közlekedési szakember egy elég gyakori hibára figyelmeztetett, ami akár veszélyesnek is bizonyulhat.

Két alapvető oka van, miért nem ajánlott aludni felszállás vagy leszállás közben. Az egyik, hogy csökkentsük az esélyét annak, hogy fül barotraumánk, vagy más néven repülőgép-fülünk legyen. A fül barotrauma a fülkárosodás egy olyan típusa, amelyet a fül belső és külső része közötti nyomáskülönbség okoz.

Az egyensúlyhiány miatt a dobhártya fájdalmasan kidudorodhat, nagyjából ahhoz hasonlóan, mintha egy medence aljára úsznánk.

Gyakran előfordul ugyanis, hogy a repülőgép utasterében a dobhártya nehezen birkózik meg a fel- és leszállás során tapasztalható gyors légnyomás-változásokkal. Mindez fájdalmat, enyhe halláscsökkenést vagy tompa hallást okozhat.

– Amikor alszunk, nem nyelünk annyit, hogy kiegyenlítsük a fülünkben lévő nyomást – mondja Dan Bubb, a Nevadai Egyetem professzora. A legtöbb egészséges felnőtt képes arra, hogy ásítással, nyeléssel vagy rágással nyomást gyakoroljon a fülére, mindkét fülben megnyitva ezzel az Eustachiai-csövet, de mások – például gyermekek és csecsemők, akiknek kisebb az Eustachiai-csövük – nehezen tudnak vele megküzdeni. Az allergia vagy egy fertőzés mind növelhetik a fül barotrauma kockázatát, a szilikon füldugók használata ellenben csökkentheti.

A másik ok, amiért érdemes hanyagolni felszállás és leszállás közben az alvást, hogy teljes mértékben tisztában legyünk azzal, mi történik körülöttünk – például, ha vészhelyzet van és evakuálni kell a repülőgépen tartózkodókat.

A Boeing és az Airbus jelentései szerint statisztikailag nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy repülőgép felszállás és leszállás közben szenved balesetet, a vészhelyzetben történő alvás pedig késleltetheti a reakcióidőt.

Mindannyian ismerjük a repülésre érvényes nyilvánvaló normákat, azaz például ne dohányozzunk a fedélzeten, ne rúgjunk be és ne viselkedjünk gorombán. Jess Bohorquez utazási szakértő szerint azonban vannak még bizonyos etikettszabályok, amelyeket mindenkinek be kellene tartania.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

repülőgép | leszállás | felszállás | tipp | tanács

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom