Megelevenedő mesevilágot idéz majd a világ kedvenc meseírójának múzeuma

A klasszikus mesék rajongóinak érdemes lesz nyártól célba venniük Dániát, ahol egy egész múzeumot dedikálnak a világ talán legismertebb meseírójának.

Alighanem mindenki ismeri Hans Christian Andersen műveit; A kis gyufaáruslány, A császár új ruhája, A rút kiskacsa, A kis hableány vagy A rendíthetetlen ólomkatona mindannyiunk gyermekkorát végigkísérte.

Az Andersen-múzeum a meseíró szülővárosában, Odensében kap helyet, és abszolút autentikusnak ígérkezik, hiszen az épület formája, a múzeumot átölelő környezet, illetve a hang- és fényhatások együtt azt a képzetet keltik, mintha egy megelevenedő mesevilágban járnánk.

A hatalmas intézményben gyermekjátszóház, föld alatti múzeum és labirintusszerű park várja majd a látogatókat – mindet a mester meséi inspirálták.

A nyáron megnyitó múzeum kreatívigazgatója, Henrik Lübker szerint Andersen művészi univerzuma egyszerűen fantasztikus, mert úgy fordítja ki a világról alkotott ismereteinket, hogy közben semmi mást nem tesz az elmozdított dolgok helyére.  "A meséi nem az egyetemes igazság, hanem egy nyitott, sokszínű világ felé mutatnak. Az új múzeumban fenntartjuk ezt a kétértelműséget, és felhasználjuk Andersen művészeti stratégiáját az épület, a tárlat és a kert kialakításában is."

Bővebb információ a múzeum hivatalos oldalán érhető el.

Kultúra a nappaliba

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda minden évben nagy sikerrel mutatja be a japán filmtermés legjavát, ám idén először online formában hozza el a nappalinkba a mozizás élményét. Az eddigi legnagyobb repertoárt kínálva 2021. február 26. és március 7. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal ingyenes nézhetünk meg harminc japán alkotást, melyek között a közönség találhat a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és mainstream szórakoztató filmeket egyaránt. A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) hagyományaihoz híven idén is folytatja Múzeum + című programjait. A járványhelyzet nem teszi lehetővé, hogy a múzeum falai között fogadják a látogatóikat, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy ilyen esetben ők maguk menjenek házhozAz online térben találkozhatunk velük, otthon, számítógépeink monitorjain vagy okostelefonjainkon.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: hcandersenshaus.dk, Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning)

meseíró | Dánia | múzeum | terv | új

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom