Gyorsan legyártható arcpajzzsal segítene az egészségügyben dolgozóknak egy magyar dizájner

Áthidaló megoldásnak szánja, de így is hatalmas szükség van rá.

Miklósi Ádám családjában és baráti társaságában rengeteg orvos található, sokan közülük a koronavírussal fertőzöttek életéért küzdenek. Az elmúlt napokban úgy érezte, a karantén ellenére sem ülhet tétlenül otthon, és szeretné a tudását az egészségügyben helytállók támogatására használni.

Tervezett egy olcsó, nagy példányszámban előállítható arcpajzsot, amely átmeneti megoldást nyújthat azoknak az egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak, akik hiányt szenvednek ilyen eszközökben.

A pajzs leginkább abban különbözik egy hagyományos orvosi maszktól, hogy azokat az orrunkra és a szánkra tesszük, a pajzs viszont az egész arcunkat lefedi – vagyis védelmet nyújt köhögés és tüsszentés ellen.

Ehhez hasonló pajzsok kaphatóak ugyan a piacon, de a dizájner szerint több probléma is van velük. "3D-nyomtatóval sokan gyártottak már otthon ilyesmit; átlátszó fóliát tesznek rá, pántot nyomtatnak hozzá, de mindez időigényes folyamat, mivel a nyomtatás meglehetősen lassan halad. Három-négy darab legyártása nagyjából ugyanennyi munkaórát igényel, és akkor még nem említettük a plexit, vagy a gumi felszerelését. Ráadásul lassan ér oda az orvosokhoz, akiknek nem mostanra kell, hanem nagyjából úgy tegnapra" – mondta Miklósi Ádám a Roadsternek, aztán bemutatta az általa megálmodott áthidaló megoldást.

"Olcsó és gyorsan legyártható pajzsot terveztem, amit egy PET vagy PVC műanyaglemezből kell kistancolni, lézerrel kivágni. Mindössze néhány másodperces munka, költségben is filléres tétel. Kihajtva szállítható nagy mennyiségben, az összerelése sem tart tovább öt-tíz másodpercnél: csak össze kell dugni az alkatrészeit. Amolyan eldobható eszközként funkcionálhat addig, amíg a profi eszközök megérkeznek. Én ezt egy szélesebb körben dolgozó egészségügyiseknek szánnám: infopultosoknak, takarítóknak, katonáknak, nővéreknek."

Természetesen kikérte orvos ismerősei véleményét is, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy kiváló átmeneti megoldás lehet az arcpajzs, és

nagy szükség lenne rá.

A következő lépéssel kapcsolatban beszélt az online nyílt forráskódú dizájntámogató platformról, a Wikifactoryról, ahová fel lehet tölteni a saját dokumentációt és a gyártási fájlokat. "Ezután a világ bármely pontjáról jelentkezhetnek olyanok, akik szeretnének a fejlesztésben segíteni. Felraktam mindent, bárki elkezdheti legyártani és kipróbálni, hogy aztán a visszajelzések alapján mi is tudjuk tesztelni. Az idő rövidsége miatt erre ugyanis még nem volt idő, mert a célom első körben az, hogy beindítsam a körforgást az online közösséggel, a gyártókkal, vagy bárkivel, aki úgy érzi, tud segíteni egy jó termék fejlesztésében."

A kisvárdai születésű, harmincegy éves Miklósi Ádám a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem alkalmazott művészeti intézetében kapta meg az alapokat, mesterdiplomáját Svédországban, a világ egyik legjobb dizájniskolájában vehette át. 2011-ben elindult egy igen rangosnak számító készüléktervező pályázaton (Electrolux Design Lab), melyen Sous-vide Cellcooker elnevezésű főzőrendszerével egészen a döntőig masírozott. Tervezett már mozgatható oxigénbárt, vezeték nélküli orvosdiagnosztikai eszközt, és az is elképzelhető, hogy kollégájával együtt megoldást talált az emberiség egyik mindennapi dilemmájára. Tavaly ősszel egy különleges formájú szánkóval érdemelte ki a dizájnszakma Oscar-díját. Itt írtunk róla bővebben.

Ez is érdekelhet:

Ez a kis 3D-nyomtatott szerkezet enyhíthetné a vírus terjedését

Bizonyára már sokan nyitjuk könyökkel, alkarral az ajtókat, de ez a kis kilincstoldás sokat segíthetne.

(Fotók: Kevin Harald Campean)

dizájner | miklósi ádám | magyar | megoldás | terv

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom