Ennyit kell fizetned áprilistól, hogy megnézhesd a világ egyik legvágyottabb városát

Barcelona Spanyolország leglátogatottabb városaként továbbra is küzd a túlturizmussal. Először 2012-ben vezetett be extra idegenforgalmi adót a "minőségi" turizmus vonzása érdekében, jövő hónaptól pedig újra lép az ügyben.

A Barcelonába látogatóknak áprilistól kezdve mind a regionális idegenforgalmi adót, mind a "városi pótdíjat" meg kell majd fizetniük. A regionális adó a szálláshely típusától függően változik: négycsillagos szállodák esetében 1,70 eurót (676 forintot), az Airbnb-hez hasonló szálláshelyeknél 2,25 eurót (895 forintot), az ötcsillagos és luxusszállodáknál pedig 3,50 eurót (1400 forintot) jelent.

A városban tizenkét óránál kevesebb időt töltők három eurót (1200 forintot) fizetnek a régiónak, míg a tizenkét óránál többet maradók két eurót (800 forintot). A városi adó – ami legfeljebb hétéjszakás tartózkodás esetén alkalmazandó – folyamatosan emelkedik; 2023 áprilisában 1,75 euróról 2,75 euróra (1095 forintra) nőtt az összeg, ami idén áprilistól már 3,25 euró (1300 forint) lesz.

2024. április 1-jétől tehát a Barcelonába érkezőknek 3,25 eurót kell fizetniük a városnak a regionális idegenforgalmi adón felül.

Ez azt jelenti, hogy az ötcsillagos hotelek vendégei összesen 6,75 eurót (2700 forintot) csengetnek ki éjszakánként, vagyis összesen 47,25 eurót (18 800 forintot) egy egyhetes tartózkodásért. Az Airbnb-szálláshelyeken éjszakánként 5,50 euró (2200 forint) az illeték, azaz egyhetes tartózkodásnál összesen 38,50 euró (15 ezer forint) – természetesen a szállás alapárán felül.

A turistahajóval érkezők 6,25 eurót (kb. 2500 forintot) fizetnek majd, a város polgármestere szerint ezzel a lépéssel a "minőségi" turizmust akarják ösztönözni, mivel Barcelona évente átlagosan 32 millió látogatót fogad, akik közül elég sokan sétahajókon érkeznek.

Jaume Collboni alpolgármester szerint a cél turisták számának megfékezése és a turisztikai bevételek növelése, mert a város modellje már nem a tömegturizmusra, hanem a minőségi turizmus épül. A megemelkedett adók 2024-ben akár száz millió eurót is hozhatnak a város kasszájába.

Idén az előrejelzések szerint 2019 óta a legmagasabb szintre emelkedik utazási kedv és bár ez jó hír az idegenforgalmi ágazatnak, néhány városra, attrakcióra és régióra viszont szenvedés vár. A történelmi helyszínekben tett károk, a turisták hanyagsága és a túlzsúfoltság egyaránt a túlturizmus következménye – éppen ezért egyre több népszerű úti cél vezet be idegenforgalmi adót abban a reményben, hogy valamelyest kordában tudja tartani a látogatók számát, ezzel együtt a helyi infrastruktúra javításával jobban ki tudja szolgálni a nagyobb látogatókapacitást. Számos hely tavaly lépte meg, 2024-ben pedig egyre többen követik a ezt példát – vagy emelnek a már meglévő "belépődíjon". Íme, azon úti célok listája, amelyek ebben az évben idegenforgalmi adót számítanak fel, vagy a közeljövőben be fogják vezetni.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

idegenforgalmi | összeg | pénz | turizmus | adó

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom