1229 éve tartott nyitva ez a kocsma, de a járvánnyal már nem bírt

A Ye Olde Fighting Cocks jelen állás szerint nem írhatja tovább nem mindennapi történetét.

Amikor 793-ban lerakták az alapkövét, a legtöbb nemzet (ahogyan ma ismerjük) még nem is létezett. Ez volt a vikingek, a maják, az iszlám hódítások és az általános középkori zűrzavarok időszaka. Az azóta eltelt évszázadok alatt a pub túlélt polgárháborúkat, járványokat és számos társadalmi felfordulást is.

A St Albans-i Verulamium római kori romjainak közelében, Londontól körülbelül egy órányi autóútra található Ye Olde Fighting Cocks Nagy-Britannia legrégebbi kocsmájaként hirdeti magát,

de lehet, hogy már nem sokáig.

Két, járvány sújtotta esztendő után ugyanis a működési engedélyét biztosító cég csődeljárás alá került. Christo Tofalli, a pub üzemeltetője elmondta, hogy a Covid miatt "kihívást jelentő" kereskedelmi feltételek után döntöttek a bezárás mellett. "Az elmúlt két év példátlan volt a vendéglátóipar számára. A járvány sokunkat legyőzött. Mindent megtettünk azért, hogy ez a többszörösen díjnyertes kocsma a jövőben is működhessen. Mondanom sem kell, hogy összetört a szívem, mert ez a kocsma sokkal többet jelentett nekem, mint egy sima üzlet, és megtiszteltetésnek érzem, hogy akár csak egy kis szerepet is játszhattam a történetében" – nyilatkozta Tofalli, aki azt is elmondta, hogy a bezárás hírére órákon belül elárasztották a városból és a világ minden tájáról érkező támogató üzenetek. Elképesztő és rendkívül megtisztelő érzés számára, hogy ilyen hatással voltak az emberekre.

Némi remény azért felcsillanni látszik, és elképzelhető, hogy mégsem zár be örökre a Cocks, hanem új vezetés irányítása alatt újranyit. A kocsma a Mitchells & Butlers (M&B), azaz Nagy-Britannia egyik legnagyobb kocsmaláncának tulajdonában van, amely nem tervezi a pub végleges bezárását. Jelenleg az engedélyeztetésről és az esetleges folytatásról tárgyal.

A Ye Olde Fighting Cocks nemcsak egy régi, omladozó relikvia, hanem fagerendáival, hatalmas sörkertjével és a folyóra, illetve a St. Albans-i katedrálisra nyíló kilátásával egy igazán elragadó létesítmény. Remélhetőleg a kocsma lelke és szellemisége is megmarad majd a továbbiakban.

Kibontakozóban van egy trend, ami kicsit forradalmasítja a sportkocsmákat, vagy inkább alternatívát nyújt azoknak, akik annyira nem rajonganak ezért a klasszikus hangulatért. Ha azt gondolnánk, ír pubba oltott egységről lesz szó, tévedünk, mivel ez az új kategória inkább hajaz kellemes, feszengésmentes koktélbárra, mint az előbbire. De létezhet egyáltalán otromba beszólásoktól, langyos csapolt sörtől, folyamatos üvöltözéstől mentes sportközvetítésekkel foglalkozó hely? Úgy tűnik, nem elképzelhetetlen.

(Forrás: TimeOut, BBC, fotók: Ye Olde Fighting Cocks Facebook-oldala)

 

Anglia | legrégebbi | bezárás | pub | kocsma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom