Kezedben a kifinomultság – Így készült a nyár egyik legelegánsabb itala

Van valami a nyárban, amitől a koktélok jól érzik magukat. Nem beszélve rólunk. Akár a medence partján lazítunk, vagy a hátsó kertben grillezünk, netán csak élvezzük a lemenő nap még finoman cirógató erejét egy skybar teraszán minden megélt pillanat felértékelődik egy mutatós itallal a kezünkben. Ezeket is szem előtt tartva három vagány és igen kreatív budapesti bartender készített egy-egy új koktélt, melyek az elegáns, a trendi és a kísérletezős vonalat követik, de közös bennük, hogy mindegyik jól áll egy fülledt estének.

Mondják a Metaxára, hogy önálló kategóriát képvisel, sőt, ha kicsit lesarkítjuk, a több összetevős (borpárlatok és muskotályborok keveréke) italban minden megvan, amit egy koktélban keresünk – lényegében egy palackba zárt florális, gyógynövényes, édeskés klasszikus. A Botaniq Turai Kastélyból ismert Feke Soma Metaxa 12*-t felhasználva álmodott meg egy kifinomult, letisztult presztízsitalt, ami remek partner a lelassuláshoz és nem utolsó sorban már a nemzetközi mezőnyben is megmutatta magát.

– Az általam kitalált és kreált koktél az alapanyag-újragondolásra épül. A hotelünk fine dining és á la carte éttermében szép számmal használunk fel gombát, de annak nem minden részét tudja hasznosítani a konyha. A leeső gombarészekből csináltam egy gombaesszenciát, majd ebből, illetve egy kis mézvíz és Metaxa 12* hozzáadásával alkottam egy isteni finom aperitif italt, ami a fenntarthatóságra is ügyel – avat be a háttérbe Feke Soma, aki ezzel az itallal vett részt a Metaxa 12* nemzetközi koktélverseny döntőjén, ahol második helyezést ért el.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=8dZ73vMGpew&feature=youtu.be

Hogy mitől lesz egy koktél elegáns, az Soma szerint inkább ízvilági dolog. Egy nagyon trópusi és frissítő ital ugye strandhangulatot juttat eszünkbe, ezzel szemben az elegáns vonal képviselője egy keserédes, gyógynövényes, magasabb alkoholtartalmú, de mégsem annyira domináló ital, passzoljon akár vacsora előtti felvezetéshez vagy annak lezárásához.

Külsőre mind a pohárnak, mind a díszítésnek letisztultnak kell lennie, és az sem árt, ha az ital nem zavaros, hanem teljesen átlátszó.

A bartender úgy véli, nem igazán lehet státusszimbólumként bekategorizálni egy-egy koktélt, mert maga a pohár nem ad rá semmilyen jelzést, és nincsenek benne extrémitások sem. Történhetnek persze szélsőségek – készülhet például egy Old fashioned ötezer eurós whiskyből is – de összességében nem tud az lenni, mert ha legtöbben nem látják, hogyan készül és miből, akkor igazából az csak egy pohár egy ital a kézben.

– Nem látok kapcsolatot, hiába fordul elő gyakran, hogy kategorizálnak egy-egy italt, mondván ez férfias, az meg nőies. Megesik, hogy valaki nem szeretné jég nélküli magas pohárban inni, mondván az csajos, aztán simán lehet, hogy több alkohol van egy ilyen koktélban, mint egy vödrösben – mondja Soma immáron arra a kérdésre válaszolva, mennyire „öltöztet” egy koktél, illetve köthetőek-e bizonyos variánsok inkább férfiakhoz vagy nőkhöz. Szerinte a stílusok és a nemek közötti határ ma már elmosódik.

Egy ilyen dekoratív koktél képes megüzenni egyrészt az aznap esti terveinket és tudatosságra is vall, persze egyik sem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kiélvezzük minden pillanatát.

A recept:

  • 40ml Metaxa 12*
  • 20ml gomba esszencia
  • 10ml akác mézvíz

 

 

koktél | metaxa | új | feke soma | elegáns

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom