Élőben nézheted a természet legcsodálatosabb fénybemutatóját

Március vége van, vagyis most kell elindulni becserkészni a sarki fényt! – írtuk szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt. A koronavírus-járvány kikapcsolta a wanderlust-generátort, ám ez nem jelenti azt, hogy ne élvezhetnénk a világ egyik legszebb természeti jelenségét.

Ugyan alternatív megoldást mutatunk, de mint tudjuk, ebben a helyzetben meglehetősen korlátozottak az élményvadászok lehetőségei. Pedig most jönnek azok a napok, amikor a zöldben és pirosban pompázó égi festés a legszebb arcát mutatja, merthogy a közhiedelemmel ellentétben a március 20-i napéjegyenlőség valójában növeli a sarki fény erejét.

Arról nem beszélve, hogy földünk másik felén megkezdődik a délifény-szezon. Noha korábban úgy vélték, egymás tükörképeként jelennek meg a fényjátékok az égbolton, valójában erről szó sincs: a két sarkkör közelében teljesen különböznek egymástól.

A tavaszi napéjegyenlőség idején a földi mágneses tér helyzete a legkedvezőbb, a mágneses pólusok felé tartó erővonalak a legjobb szögben fordulnak a Nap felé, vagyis ilyenkor a legnagyobb az esély a sarki fény kialakulására. Mindez természetesen igaz az őszi napéjegyenlőség idején a Déli-sarkvidékre vonatkozóan is. Mivel nem egzakt tudományról beszélünk,

ezért semmi sem garantálja a biztos sikert, megfelelő felkészüléssel és március végi időzítéssel viszont alaposan megnövelhetjük az esélyeinket.

Az időzítéssel most sincs gond, és bár személyesen nem lehetünk jelen, a kanadai Churchillben működő Churchill Northern Studies Center elhozza legalább a nappalinkba a megkapó látványt nyújtó természeti jelenséget egy webkamera segítségével.

Szakértők szerint a hatalmas ország déli középső részében található Manitoba tartomány az egyik legjobb hely a világon az aurora borealis megfigyelésére, úgyhogy ha szeretnénk megnyugtatni pár percre a lelkünket, és megfelelő pillanatban csatlakozunk a közvetítéshez, akkor ide kattintva akár hosszú percekig is élvezhetjük az égi fénybemutatót.

Ez is érdekelhet:

"Bármikor újraélném, csak több pálinkát vinnék" – Így lehet levadászni a sarki fényt

Aurora borealis. Mindenki tudja, hogy létezik, de keveseknek adatik meg, hogy kihúzzák a bakancslistájukról. Két olyan szerencsés férfival beszélgettünk, akik egy norvégiai estén ezt megtehették.

(Fotók: Unsplash)

kanada | élő | aurora borealis | természeti | sarki fény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom