Elgondolkodtató.
„Ha egy topétteremben vacsorázol, az etikett nem csupán a villaméretek közötti különbség ismeretéből áll – mondja Elaine Swann etikett-szakértő.
Swann a Business Insidernek ismertette azt a négy leggyakoribb hibát, amit az átlag étterembe-járók elkövetnek, amikor előkelő helyen ülnek asztalhoz.
Az első: nem figyelnek eléggé a személyzetre.
„Hallottam, hogy sokan azt mondják: „Ne lépj kapcsolatba a felszolgálókkal”, ami máris helytelen, szerintem ez sznobizmus” – magyarázta Swann, hangsúlyozva a felszolgálókkal történő kapcsolatépítés fontosságát. „Ehelyett hatékonyan kell kommunikálni a személyzettel; tudd meg például a nevüket”.
Aztán itt van az, hogy “az ebédhez/vacsorához divat késéssel érkezni” – ugyancsak nagy hiba. „Az igényes éttermek szervize azon alapul, hogy mindenki egyszerre, időben megjelenjen” – mondta. „Fontos, hogy tiszteletben tartsuk mások idejét. Amikor lefoglalunk egy időpontot, akkor az étterem úgy készül, hogy a folyamat az általa kialakított rendszer szerint induljon el. Éppen ezért eléggé tiszteletlenség késve odaérni.”
Következő a dress code figyelmen kívül hagyása. Valójában az alulöltözöttség a sznobizmus egyik formájának tekinthető. „Lehet, hogy olyan helyen élsz, ahol belefér a lazább öltözködés, és mondjuk a rövidnadrág elfogadható, de ez nem biztos, hogy megengedett néhány magasabb kategóriájú étteremben” – jegyezte meg Swann, aki azt tanácsolja, hogy előzetesen nézzünk utána az étterem dress code-jának.
Végül, ami a borravalót illeti, Swann azt javasolja, hogy mindig hagyjunk borravalót, függetlenül attól, hogy az egy csúcskategóriás étterem, vagy egy átlagos, kisvendéglő.
A családdal, nagyobb társasággal való közös étkezéseket, a beszélgetéseket, a hosszan tartó vasárnapi ebédet sokáig ideálisnak tartották, ez azonban nem tükrözi hétköznapjaink valóságát, hiszen napjaink atomizálódnak, mi magunk pedig egyre inkább elszigetelődünk saját kis buborékjainkban.
(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)
etikett | top | sznobizmus | étterem | dress code | lésés
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!