Lesújtó képet festenek Magyarországról ezek az adatok

Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat szerdán közölt adatai szerint az élelmiszerárak tovább emelkedtek Európa-szerte annak ellenére, hogy a december már a második hónap volt, amikor csökkent az infláció.

Az élelmiszerek inflációja az Unióban 18,2 százalékos, az eurózónában 16,2 százalékos volt decemberben, ami enyhe csökkenést jelent a novemberi átlaghoz képest. Néhány alapvető élelmiszer, például a cukor, a tej, a sajt, a tojás és az olaj ára azonban továbbra is emelkedik.

A legnagyobb áremelkedés Magyarországon volt tapasztalható, ahol közel 50 százalékkal lett drágább a bevásárlás,

és az ország az Euronews inflációs térképén is kilóg a sorból.

A második helyre Litvánia futott be 33,5 százalékkal, a kétes értékű dobogó harmadik fokán pedig Észtország áll 30,8 százalékkal. A legalacsonyabb árváltozást ezzel szemben Luxemburgban regisztrálták 11,1 százalékkal, míg Írországban 12,1 százalékkal, Cipruson pedig 12,2 százalékkal kerülnek többe az élelmiszerek.

A legjelentősebb emelkedést a tej, a tojás, a cukor, az olaj és a vaj árában érezhették az európaiak, átlagosan 30,2 és 56,6 százalék közötti mértékkel kell többet fizetni ezekért az élelmiszerekért.

A legmeredekebben a cukor ára szaladt fel, átlagosan 56,6 százalékkal.

Észtországban dupla annyit, Csehországban 98,9 százalékkal, Lengyelországban pedig 87,4 százalékkal többet kell fizetni az édes alapanyagért, míg Svédországban, Dániában és Luxemburgban csak 10 százalék körüli volt az árváltozás.

Szintén nagyot emelkedett a tojás ára,

átlagosan 30 százalékkal lett drágább, míg Luxemburgban csak 14,8 százalékkal, Csehországban már 92,5 százalékkal kerül többe ez az alapélelmiszer.

A tojás Magyarországon is a legnagyobb áremelést szenvedte el 82,7 százalékkal, és a kenyér terén is uniós rekorderek vagyunk 82,1 százalékkal, míg a húsok szintén kiemelkedően sokkal, 40,3 százalékkal kerülnek többe. Észtországban ez utóbbiak 31,7, Szlovákiában pedig 30,1 százalékkal drágultak.

A magyar áremelkedések olyannyira feltűnőek, hogy már a versenyhivatal is vizsgálódik ezen a téren.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

árak | áremelés | eurostat | statisztika | élelmiszer | drágulás

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom