Felkerült egy hazai borászat a legrangosabb nemzetközi toplistára

Három boruk 90 feletti pontszámot is kapott 2020-ban a Wine & Spirits idei Top100-as listáján.

Az egyik legrangosabb nemzetközi bormagazin, az 1982-ben alapított amerikai Wine & Spirits az ősz közepén hirdette ki Top100-as listáját, melyre borszakértő zsűrijük a világ legjobb borászatait szavazza meg évről évre. Idén tizenhárom országból kerültek ki a top borászatok, és fantasztikus eredménynek tekinthető, hogy Magyarország is szerepel a rangos listán. Hazánkból egyetlen szőlőbirtok, a Disznókő Tokaj került idén a világ legjobbjai közé.

Ez az eredmény hatalmas elismerés a Disznókő számára, és ezáltal a borszeretők széles köre még inkább felfigyelhet a tokaji borvidékre. A sikeres szereplés nemcsak a Top100-as listán mutatkozott meg, hanem annak előzményén, az exkluzív borteszteken is. A Wine & Spirits magazin 1994 óta végez minden évben nemzetközi borteszteket, százpontos skálán értékelve a világ legkülönbözőbb borvidékeiről válogatott tételeket.

Idén a Disznókő Tokaj három bora is 90 pont feletti eredménnyel végzett: a Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos Kapi 2015 kiemelkedő teljesítménnyel 95 pontot kapott, a Disznókő Tokaji Késői Szüret 2017 tételük 94 pontos lett, a Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 pedig 93 ponttal szerepel a listán.

A 95 pontot szerzett Kapi 2015 aszú a birtok legkülönlegesebb dűlőjéből származik. Csakis azokban az években készül innen aszú, amikor a Kapi-dűlőben termett furmint-aszúszemekben félreismerhetetlenül megmutatkozik a termőhely kivételessége. A „Kapi Vineyard” a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150–180 méter magasságban található. Talaja valamelyest könnyebb, mint a birtok többi területéé: a löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj ásványi anyagokban különösen gazdag, ez pedig – a dűlő földrajzi helyével és fekvésével együtt – egyedülállóan ritkává teszi ezt az aszúkülönlegességet.

A Disznókő Tokaj azonban nemcsak két aszúval, hanem a furmintból készülő Késői Szürettel is figyelemreméltó eredményt ért el a teszteket végző szakmabeliek és kritikusok szemében. Ez azért is fontos lépés, mert az amerikai piacon is jelen lévő borászat az aszú mellett a nemzetközi szinten kevésbé ismert késői szüretelésű borával, illetve a furmintban rejlő izgalmas, sokoldalú potenciállal további jelentős ismertséget szerezhet.

A Disznókő Tokaj 1992-es alapítása óta a tokaji borvidék meghatározó nagypincészete. A birtok tulajdonosa az AXA Millésimes, amelynek Franciaországban olyan borászatai vannak, mint a bordeaux-i Château Pichon Baron, a Château Suduiraut, a burgundiai Domaine de l’Arlot illetve Portóban a Quinta do Noval és Quinta do Passadouro vagy az Outpost Wines Napában. A tokaji szőlőbirtok termékei kétharmadát a nemzetközi piacon értékesíti, de borai megtalálhatók a legjobb hazai éttermekben is.

A birtok igazgatója, Mészáros László több mint két évtizede építi a birtok és a borok presztízsét. A francia anyacéghez fűződő kiváló szakmai kapcsolatoknak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetőnek a Disznókő borok mára világszerte viszik Tokaj jó hírét. New York, London vagy Sanghaj éttermeiben éppúgy megtalálhatók a különleges aszúk, mint az itthoni top éttermekben.

disznókő | toplista | tokaj | bor | wine and spirit

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom