A kutatók szerint minél több flavonoidot viszünk be a szervezetünkbe, annál kisebb valószínűséggel leszünk feledékenyek vagy zavartak. Azaz a színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jót tesz az agyunknak.
Egy új, nemzetközi kutatás azt vizsgálta, hogy a flavonoidok, azaz azok a természetes anyagok, amelyek a növényi élelmiszerek élénk színét adják, hogyan segítenek megelőzni a feledékenységet és az enyhe zavartságot,
amelyre a kor előrehaladtával az idős emberek egyre gyakrabban panaszkodnak, és amely tulajdonképpen a demencia első jelének számít.
A tudósok két nagy egészségügyi tanulmány adatait használták fel, amelyek az 1970 -es évek végén és az 1980-as évek elején kezdődtek, és amelyekben a résztvevők több mint húsz éven keresztül rendszeresen vezették az egészségügyi kérdőíveket és rögzítették az étrendjüket. Az elemzésben 49 693 nő és 51 529 férfi vett részt. Előbbiek átlagéletkora 76, utóbbiaké 73 év volt.
A tudósok körülbelül kéttucat, általánosan fogyasztott flavonoid-fajtát rögzítettek, melyek közé tartozik a sárgarépában található béta-karotin, az eperben jelenlévő flavon, vagy az almában megjelenő antocianin. A minta alanyainak kognitív hanyatlásának mértékét hét eldöntendő kérdésre adott igen, vagy nem válaszuk segítségével értékelték. A kérdések többek között arra irányultak, hogy az egyén nehezen emlékszik-e vissza a közelmúlt eseményeire, vagy problémát okoz-e számára a rövid felsorolásokat tartalmazó listák memorizálása, esetleg nehézségekbe ütközik-e a tájékozódása során.
A kutatók azt találták, hogy minél magasabb a flavonoidok bevitele, annál kevesebb az "igen" válasz a kérdésekre. Vagyis, azok, akik kevés színes zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, tizenkilenc százalékkal nagyobb valószínűséggel számolnak majd be feledékenységről vagy zavartságról, mint azok, akik gyakran fogyasztják. A vizsgálat arra is kitér, hogy már az élet korai szakaszában is rendkívül fontos a flavionokban gazdag étrend követése az agy egészsége szempontjából.
(Forrás: The New York Times, fotók: Getty Images)
ágy | ételek | színes | zöldség | életmód | egészséges
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!