Az utóbbi évek legdivatosabb sajtja végre megkapja azt, amit érdemel

A termelők kizárólagos jogot kapnak a ciprusi halloumi EU-n belüli értékesítésre.

Az Európai Unió még ebben a hónapban odaítéli a Ciprusról indult sajtnak az oltalom alatt álló eredetmegjelölést. A státusz várhatóan októbertől lép életbe.

Az eredetmegjelölésért rengeteg akadályt kellett leküzdeni, beleértve például a receptben szereplő kecske-, juh- és tehéntej arányával kapcsolatos nézeteltéresek tisztázását is.

2024-ig az arányokat rendeletben állapítják meg, ezt követően legalább ötven százalékban kell juh- és kecsketejet felhasználni, a maradékot a tehéntej alkothatja.

"Ez a lépés megerősíti az ipar és az állam régóta emlegetett kérését. Sajnos az elmúlt években sok ország megpróbált lemásolni minket, úgyhogy az oltalom alá kerülés rengeteget segít nekünk, mivel így más országok nem készíthetnek halloumit vagy hozzá hasonló terméket, ami félrevezeti a fogyasztókat" – mondja George Petrou sajtkészítő mester.

Petrou kisgyermekként édesanyjától tanulta el a halloumi fortélyait. Folyton figyelte, ahogyan az asszony egy hatalmas üstben finoman kevergeti a tejet és leválasztja a túrót. 1982-ben Alambra márkanéven kezdett el saját halloumit árusítani, hogy kiegészítse első osztályú labdarúgóként szerzett jövedelmét. Manapság naponta 250 tonnányi tejet dolgoz fel, kétszázhúsz embernek ad munkát, és negyven országba exportálja a halloumiját.

A sajt népszerűségéről annyit, hogy Evroulla Ioannou nicosiai vendéglős szerint rengeteg turista keresi a fővárosban (is) a  halloumit, bár néhányan nem pontosan tudják, mi is az, csak a nevét hallották és elmennek kipróbálni. De nagyon szeretik.

Ciprus exportcikkeinek mintegy negyedét teszik ki a tejtermékek, melyek közül kiemelkedik az 1500-as évek történeti beszámolóiban már feltűnt halloumi, amely a gyógyszerek után az ország második legértékesebb külföldre szállított terméke. Hivatalos adatok szerint az elmúlt öt évben húsz-huszonkét százalékkal növekedett az iparág, az agrárminisztérium most a kínai piacra való belépést tervezi.

Rengeteg halloumis variációt lehet találni az interneten, bár a helyiek nem szokták ezt annyira túlbonyolítani: serpenyőbe vagy grillre dobják, nyáron dinnyével társítják, télen pedig felkockázzák és aztán trahanával, búzamagokkal és joghurttal együtt megfőzik.

Az elmúlt néhány évben szabályos kultusza alakult ki a kézműves sajtoknak, melyek rajongói a fél várost képesek bejárni azért, hogy a legjobb minőségű termékekhez juthassanak hozzá. Összeállításunkban három fővárosi sajtlelőhelyet mutatunk be, ahol olyan széles választékkal találkozhatunk, hogy garantáltan sajtkülönlegességekkel megrakott textilszatyorral térünk ki onnan.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images)

sajt | halloumi | eu | ciprus | divat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom