Az utóbbi évek legdivatosabb sajtja végre megkapja azt, amit érdemel

A termelők kizárólagos jogot kapnak a ciprusi halloumi EU-n belüli értékesítésre.

Az Európai Unió még ebben a hónapban odaítéli a Ciprusról indult sajtnak az oltalom alatt álló eredetmegjelölést. A státusz várhatóan októbertől lép életbe.

Az eredetmegjelölésért rengeteg akadályt kellett leküzdeni, beleértve például a receptben szereplő kecske-, juh- és tehéntej arányával kapcsolatos nézeteltéresek tisztázását is.

2024-ig az arányokat rendeletben állapítják meg, ezt követően legalább ötven százalékban kell juh- és kecsketejet felhasználni, a maradékot a tehéntej alkothatja.

"Ez a lépés megerősíti az ipar és az állam régóta emlegetett kérését. Sajnos az elmúlt években sok ország megpróbált lemásolni minket, úgyhogy az oltalom alá kerülés rengeteget segít nekünk, mivel így más országok nem készíthetnek halloumit vagy hozzá hasonló terméket, ami félrevezeti a fogyasztókat" – mondja George Petrou sajtkészítő mester.

Petrou kisgyermekként édesanyjától tanulta el a halloumi fortélyait. Folyton figyelte, ahogyan az asszony egy hatalmas üstben finoman kevergeti a tejet és leválasztja a túrót. 1982-ben Alambra márkanéven kezdett el saját halloumit árusítani, hogy kiegészítse első osztályú labdarúgóként szerzett jövedelmét. Manapság naponta 250 tonnányi tejet dolgoz fel, kétszázhúsz embernek ad munkát, és negyven országba exportálja a halloumiját.

A sajt népszerűségéről annyit, hogy Evroulla Ioannou nicosiai vendéglős szerint rengeteg turista keresi a fővárosban (is) a  halloumit, bár néhányan nem pontosan tudják, mi is az, csak a nevét hallották és elmennek kipróbálni. De nagyon szeretik.

Ciprus exportcikkeinek mintegy negyedét teszik ki a tejtermékek, melyek közül kiemelkedik az 1500-as évek történeti beszámolóiban már feltűnt halloumi, amely a gyógyszerek után az ország második legértékesebb külföldre szállított terméke. Hivatalos adatok szerint az elmúlt öt évben húsz-huszonkét százalékkal növekedett az iparág, az agrárminisztérium most a kínai piacra való belépést tervezi.

Rengeteg halloumis variációt lehet találni az interneten, bár a helyiek nem szokták ezt annyira túlbonyolítani: serpenyőbe vagy grillre dobják, nyáron dinnyével társítják, télen pedig felkockázzák és aztán trahanával, búzamagokkal és joghurttal együtt megfőzik.

Az elmúlt néhány évben szabályos kultusza alakult ki a kézműves sajtoknak, melyek rajongói a fél várost képesek bejárni azért, hogy a legjobb minőségű termékekhez juthassanak hozzá. Összeállításunkban három fővárosi sajtlelőhelyet mutatunk be, ahol olyan széles választékkal találkozhatunk, hogy garantáltan sajtkülönlegességekkel megrakott textilszatyorral térünk ki onnan.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images)

népszerű | divat | ciprus | sajt | eu | halloumi

FOLYTASD EZZEL

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A Balaton legstílusosabb titka: saját partszakasz, jakuzzi és nyugalom, amit máshol nem kapsz meg
Hirdetés