Már hagyomány az egyik legmagasabban fekvő budapesti koktélbárban, hogy nem hagyják tematika nélkül elrepülni az értékes napokat, inkább valami rendhagyó és meghökkentő témakörrel rukkolnak elő. Idén Igor Sztravinszkij gondolatát hívták segítségül, mivel a zeneszerző szerint addig senki sem marad halhatatlan, amíg egy ételt nem neveznek el róla. Ugyan jelenleg italokról beszélünk, de a mondást ugyanúgy használhatjuk. Felmentünk az Aria Hotel tetejére, hogy beszélgessünk kicsit Marie Curie-ről, bölcsek kövéről, japán mítoszokról és izgalmas italokról.
Megegyezhetünk, hogy minél nagyobb a verseny gasztronómiai szempontból, annál extrább dolgokkal rukkolnak elő azok az éttermek vagy bárok, ahol van elég kreativitás, játékosság, és a megvalósításhoz kellő energiabefektetés. A High Note SkyBarra ez fokozottan igaz, több tematikus szezont csináltak már végig, hogy ezzel kitűnhessenek a belvárosi felhozatalból: volt már őszi/téli erdei téma, mohákkal, korhadt famulccsal, és naturálisabb koktélokkal, Hollywood filmes sikereit is elővették már, színpadiasabb dekorral, a Casablanca, vagy a Valaki forrón szereti fantáziavilágával és ízeivel. Most legendákra és mítoszokra építenek, vagyis a varázslat idén sem marad el.
Persze, ugyanúgy betérhetünk egy negronira, de ki szeretne ilyen szimpla élményt, ha ügyesen kitalált, extra elemekkel jócskán feltuningolt italokat is kóstolhatunk? Bőkezűen bántak az alapokkal, whisky, vodka, tequila, gin, rum, brandy alapszeszek köré szervezték a show-t és az ízeket is. Már az illusztrációk, az itallap is menő és látványos, ezt Kincses Nándor tetoválóművész készítette.
Gózon Péter és Mihály Richárd bármenedzserek szerint az is célkitűzés, hogy a vendégek fantáziáját megmozgassák kicsit: a bártenderek nagyon szívesen mesélnek a kreációkról és a hozzájuk csatolt mítoszokról, megindulhat a párbeszéd, a közös filozofálás. A pultnál és az asztaloknál egyaránt.
Milyen jól jöhet például egy ilyen témaindító egy első, második randinál?
Egyből sokat megtudhatunk a partner érdeklődéséről is. Elég menő lehet például, amikor a randevúnk továbbszövi a történetet, ami a Marie Curie vitrinjéből származó, erősen radioaktív poharakról, üvegcsékről szól, vagy ha tisztában van az asztalra helyezett, Teslához köthető plazmagömb működési elvével!
A koktélok között találunk meleg, növényi tejjel készített japános italt, mint például a Good Spirit Caller, amiben a füstös whiskyt fehér csokoládé és matcha ellensúlyozza, és háromféle ginre építő koktélt is kevernek, hiszen vitathatatlanul borókadomináns égetett szesz az elmúlt évek favoritja. Ilyen például az Anatomy of Fragrance, ami Leonardo da Vincivel hozható össze: a levendula a világ leghíresebb polihisztorának kedvenc virága és illata volt, rózsával, limoncellóval, ginnel és proseccóval összehozva egy parfümös, lágyabb italt kevertek tiszteletére.
A skandináv mondakörre építik a Gjallarhornban felszolgált italt: a hatalmas kürtben szintén gin alappal készített koktélt találunk. A házi aqua vit, földi szeder, boróka segítségével elkészített adaptáció minket inkább emlékeztetett a magyar Lehel kürtje-legendára, és a méretes, nehéz üvegpohárral nem a Ragnarök miatt tülköltünk volna, hanem lesújtottunk volna vele, de oda se neki, kellemes, fűszeres és hűsítő italt ittunk.
Ritkán mondjuk egy whiskeyre, hogy lágy, de az Ohiteka névre hallgató, csokoládéval, málnalevél kombuchával készülő whiskeys koktélt megszelidítették.
A meghökkentő plazmagömbös attrakció és a böhöm kürt után csupán egy hieroglifákkal díszített fémbögrében érkezett az egyik kedvencünk: Básztet, az oroszlánból végül macskafejűvé vált istennő elixírje, ami tequila alapot kapott, és a dohánykávétól lett olyan füstös és mély. Ez az az ital, amiről a legtöbbet lehetne beszélni, mert annyira összetett. De még jobb, ha inkább megtapasztaljuk komplexitását! A fantáziaitalokhoz dukálnak a szintén legendákkal megtámogatott bárfalatok is.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: High Note SkyBar)
koktél | koktélbár | aria hotel | bárkultúra | nagy sztori | high note sky bar
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!