Rengeteg tapasztalatuk van, bízhatunk bennük.
Vélhetően mindenkinek megvan a saját praktikái egy hosszú repülőút elviseléséhez. Három film egymás után? Kedvenc szemmaszk egy jó alváshoz? Ezek működhetnek. Az alábbiakban viszont több száz, netán ezer repült órát maguk mögött tudó A-listás szakértők osztják meg tanácsaikat. Jó utat!
Jack Ezon az Embark Beyondtól azt mondja, mindig csomagolj pizsamát, hogy át tudj öltözni egy éjszakai repülőúthoz, és soha ne aludj kelet felé repülve, ha a járatod kevesebb, mint tíz órát tölt a levegőben, mert a felkelő naptól lesz jetlaged. Állíts össze egy listát azokról a dolgokról, amelyeket mindig is meg akartál csinálni, de sosem volt rá időd – a hosszú repülőút alkalmával lesz. Ne fogyassz alkoholt a gépen! Ha egy viszonylag rövidebb, de éjszakai járaton utazol, azonnal aludj el. A szakember a kézipoggyászok híve, tizenöt éve nem adott fel nagy bőröndöt, egy ilyennel három hétig is kibírja.
– Igyekszem jól hidratálni magam még a beszállás előtt – aztán tíz gramm melatonin (alvássegítő) elvégzi helyettem a többi munkát – ezek már Amalia Lazarovnak, a Travelicious szakírójának a szavai.
Petros Zissimos, Hellenic Holidays-től azt tanácsolja, viselj laza ruházatot, igyekezz hidratálódni, kerüld a felesleges sót és cukrot, tartsd be az alvási időbeosztást, és csomagolj keveset.
Christos Stergiou, a True Tipstől amint felszáll a repülőre, megpróbál fejben egyből átállni arra az időzónára, ahová készül és beállítja az óráját is. – Amikor megérkezem, igyekszem ébren maradni, bármi történjék. Már az első napra szórakoztató dolgokat tervezek, melyek megnehezítik, hogy elaludjak, még akkor is, ha úgy érzem, mindjárt összeesek – mondja.
Andy Moran (Kensington Tours) szerint is az alvás elkerülése a legfontosabb: a megérkezést követő első napon sem szabad szundikálni, mert az tönkreteheti az egész alvási programot.
A repülőgépen felszolgált ételek elég széles skálát fednek le a turistaosztályon kezünkbe nyomott sós mogyorótól kezdve az első osztályon séf által készített háromfogásos menüig. Az, hogy mit eszünk a levegőben, jelentős hatást gyakorol a repülési élményünkre. A legjobb esetben jóllakottan és elégedetten köszönünk el a személyzettől, de ha rossz típusú ételeket választunk (vagy kapunk), akkor kiszáradhatunk, keringési zavar léphet fel, vagy – ülésszomszédunk bánatára – puffadhatunk. A saját és utastársaink jóléte érdekében táplálkozzunk helyesen, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.
(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)
szakértők | hosszú távú | tanácsok | jetlag | alvás | tippek
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!