Így nevezheted el akár magadról is a sarki fényt

Ennél egyedibb karácsonyi ajándék aligha létezik. 

Sokan szeretnének legalább egyszer gyönyörködni a sarki fények megkapó látványában, ám ez az új kezdeményezés szintet lép az aurora borealis-élményben.

Az északi térség turizmusát népszerűsítő Arctic Europe nevű szervezet ugyanis lehetővé teszi, hogy átvitt értelemben nyomot hagyjunk magunk után odafent.

Mint ismeretes, a sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre.

Akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek.

Az Arctic Europe indítványa értelmében mostantól – a hurrikánokhoz hasonlóan – a legerősebb északi fény évente nevet kap, a keresztelőn pedig a nagyközönség is részt vehet. "Így saját identitásuk lesz, és könnyebb kommunikálni róluk" – nyilatkozta a névadással kapcsolatban Rauno Posio, a Visit Arctic Europe programigazgatója.

Az égen táncoló fények elnevezése nemcsak a tudósok munkáját könnyíti meg, hanem lehetővé teszi a látogatók számára, hogy kitárgyalják egymással a jelenséggel kapcsolatos élményeiket. A lehetséges nevek listáján eddig az északi történelmi és kulturális örökséghez köthető kifejezések szerepeltek, de most bárki beszállhat a saját ötletével. Ehhez csupán annyit kell tennie, hogy felkeresi a Naming Auroras oldalt, ahol elmagyarázza, miért kellene saját magáról, a szerelméről, a kutyájáról stb. elkeresztelni a legerősebb aurora borealist. Ha meggyőző az érvelése és a szerencse is mellé áll, akár újabb csoda történhet.

Ez is érdekelhet:

Helyek, ahonnan ősszel is látni a sarki fényt

Nagyon téved, aki azt gondolja, csak a téli szezonban figyelhető meg az Aurora Borealis. Ajánlunk pár őszi észlelőhelyet.

(Forrás: Travel and Leisure, Wikipedia, fotók: Pixabay)

fény | legerősebb | kezdeményezés | keresztelés | sarki fény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom