Ezen a vitorlásversenyen a hajók szépsége is számít, nem csak a végeredmény

Néha úgy érezzük, a hagyománytisztelet mintha elveszne a mai felgyorsult világ forgatagában, pedig a tradíciók ápolása, és az értékek megőrzése nagyon fontos dolog. Szerencsére megmaradt nekünk a vitorlázás, ami mindig is komoly presztízsű sportágnak számított, másrészt soha sem engedte el teljesen a régi korok hangulatát.

Vitorlázni felemelő érzés. Nem feltétlenül a gyorsaságról szól, sokkal inkább a szabadságról, a nyugalomról és a meghittségről.

Persze nagyszerű élményt ad az is, ha baráti társasággal a naplemente felé hajózva hódítjuk meg a nyílt vizet, miközben érezzük az arcunkon a hűs menetszelet, és a fel-fel csapódó vízcseppek finom pofonjait, de egy vitorlásverseny nyújtotta életérzés már egészen más szintre emeli az impulzust.

Egyik kedvencünk a legnagyobb versenyek közé ugyan véletlenül sem sorolható Panerai Yacht Classic Challenge, amely főként a hagyományok ápolásáról szól – elvégre a résztvevők klasszikus, régimódi egytestűekkel szelik a habokat.

Ennek a versenysorozatnak a részeként idén szeptember elején rendezték meg az 1986-ban életre hívott Imperia Vintage Yacht Challenge 2018-as évadát. A régi vágású, vintázs hangulatú hajókkal való versenyzés ötlete jó harminc évvel ezelőtt pattant ki Pier Francesco Gavagnin, a San Remó-i Portosole igazgatójának a fejéből. A direktor az általa életre hívott első viadalon még harminc hajó elindulásának tapsolhatott, azóta viszont a verseny szépen kinőtte magát, és 2006-ban csatlakozott a Panerai Yacht Classic Challenge sorozathoz.

A mediterrán vizeken átívelő Imperia Vintage Yacht Challenge-et minden második évben rendezik meg. Rendre a legszebb évszak első napjaiban találkoznak az olykor több évtizedet megélt jachtokat kormányzó tulajdonosok, hogy néhány napon át gyönyörködjenek a riválisok hajóiban, és természetesen – amennyiben van rá lehetőség – előttük szakítsák át a képzeletbeli célszalagot.

Ebben az esztendőben összesen ötvennyolc jacht nevezett különféle osztályokban (akadtak maximum tizenöt méteres, de harminc métert is meghaladó csodák), tehát egy világméretű versenyhez képest amolyan családias jellegű rendezvényről volt szó. A legnagyobb érdeklődést a Big Boat kategória váltotta ki, melyet idén a Mariska nevű hajó és legénysége nyert meg.

Ez is érdekelhet:

Olasznak született, balatoni legenda lett – A Lisa fedélzetén jártunk

Nyolcszor nyert Kékszalagot (6+2), látták iszapos vitorlával, nemrég viszont újjászületett, a Roadster pedig kipróbálhatta egy versenyen.

klasszikus | jacht | viadal | hajó | Panerai Yacht Classic Challenge

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom