Ennyit kellene várni az ébredés utáni első kávéval egy alvásszakértő szerint

Kelj fel és őrölj – vagy inkább ne.

Egy alvásszakértő elárulta a legjobb időpontokat a kávézáshoz,  és ez nem is olyan korán van, mint gondolnánk. Dr. Deborah Lee azt javasolja,

hogy az első csésze feketét legkorábban negyvenöt perccel ébredés után fogysszuk el.

– A kortizol hormon a saját alvási ciklusunkra jellemző ritmust követi – mondta Lee. – A kortizol emelkedett szintje hatással lehet az immunrendszerre, és ha már ébredéskor a csúcson van, akkor az azonnali kávéfogyasztás többet árthat, mint használhat. Sőt, hosszú távon immunissá tehet a koffeinre.

A kortizol a szervezet fő stresszhormonja – a mellékvesék termelik, és stresszhelyzetben kerül a véráramba. Befolyásolja az alvást, a hangulatot és az energiaszintet. Emellett – más fontos funkciók társaságában – küzd a gyulladás ellen, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet.

– A legjobb időpont a kávéfogyasztásra általában a délelőtt közepe-késő délelőtt lenne, amikor a kortizolszintünk sokkal alacsonyabb, és érezzük, hogy kevesebb az energiánk. Természetesen késő délután már nem ajánlott, mert úgy már befolyásolhatja az alvást – magyarázta Lee.

Egy 2010-es tanulmány szerint a kortizolszint éjfél körül éri el a mélypontját, majd hajnali 2-3  körül emelkedni kezd. Reggel 8:30 tájékán tetőzik, majd a nap folyamán ismét csökken, amíg a 24 órás ciklus be nem fejeződik. Lee szerint tehát annak,

aki reggel 7 óra körül ébred, várnia kellene az első csésze elfogyasztásával a 10 és 12 óra közötti időszakig.

Ami pedig az alvást illeti, Lee ajánlása szerin lefekvés előtt "legalább hat órával" hagyjuk abba a kávézást. A biztonság kedvéért délután 3 óra után kerüljünk el minden koffeinforrást, beleértve a kávét, az üdítőket és az energiaitalokat.

– Próbáljunk meg gyógyteákra váltani, ha meleg italra van szükségünk, vagy koffeinmentesre, hogy becsapjuk a szervezetünket és azt higgyük, a koffeinadagunkat kapjuk meg – zárta a szakértő.

De vajon elég koffeint fogyasztasz ahhoz, hogy átvészeld a napot? Vagy túl sokat iszol, amiért aztán éjszakánként nem tudsz rendesen aludni? Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a kávéból? Ezekre a kérdésekre adunk választ.

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

koffein | ideális | időpont | szakértő | kávé | tanács

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom