Súlyos: tízből tizen belefutnak ezekbe a hibába kávéfőzéskor

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, amelyhez szívesen nyúlunk akkor, amikor fáradtak vagyunk,  dolgozunk, vagy éppen egy kis kikapcsolódnásra vágyunk.

Egy csésze remek kávé elkészítése egyszerűnek tűnik, azonban ahhoz, hogy kávéházi minőségű feketét ihassunk, fontos a technika és a megfelelő alapanyag. Vannak azonban tipikus kávéfőzési hibák, ezeket gyűjtöttük össze.

Régen őrölt kávébabot használunk

A tökéletes feketekávé kulcsa a frissen őrölt kávébabban rejlik. Abban a pillanatban ugyanis, ahogy az őrlés megtörténik, felszabadulnak az aromái.

Ettől a pillanattól kezdve azonban folyamatosan csökken az íze.

Érdemes befektetni egy háztartási kávédarálóba, hogy frissen őrölt kávéból készíthessük mindennap az italunkat.

Rossz helyen tároljuk a kávét

Fontos, hogy a kávét száraz helyen tároljuk, lehetőség szerint légmentesen záródó tárolóban, zacskóban vagy dobozban.

Nem figyelünk oda a víz minőségére

Ha otthoni kávéfőzésről van szó, szinte mindenki a csapvízhez nyúl, holott a szűrt víz, vagy a palackozott ásványvíz teljesen más aromáját emeli ki a kávénak. Ennek az oka, hogy

a csapvíz eltérő keménységű lehet, ráadásul a szennyeződései is befolyásolhatják az ízvilágot.

Nem megfelelő csészéből fogyasztjuk

A teáscsészék semmiképpen sem alkalmasak a kávé fogyasztására, ugyanis széles szájuk miatt gyorsan kihűl benne az ital. A vastagabb falú, keskenyebb szájú, akár kézzel készült kerámiacsészék azonban jobban meg tudják tartani a gőzölgő kávé hőmérsékletét.

Hideg csészébe öntjük a kávét

Ha forró folyadékot öntünk egy alacsonyabb hőmérsékletű pohárba, az ital azonnal veszít forróságából. A csésze előmelegítésével azonban a forró kortyok örömét meghosszabbíthatjuk.

Az elmúlt húsz évben nem volt még olyan alacsony a világ kávébab-tartaléka, mint most, ráadásul a brazíliai kedvezőtlen feltételek és a magas szállítási költségek is nyomást gyakorolnak az iparágra. Legközelebb, amikor a reggeli kávénkat kortyoljuk, érdemes hálát adnunk azért, hogy egyáltalán van mit innunk, ugyanis a globális kávébab-tartalékok történelmi mélységbe zuhantak.

(Forrás: Taste of Home, fotók: Getty Images)

kávé | konyha | kávéfőző | hiba | kávéfőzés

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Kulisszák mögött: megnéztük hogy készülnek a prémium bútorok
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom