Jobb, ha felkészülünk, jelentős hiány várható a kedvenc italunkból

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) előrejelzése szerint az idén is jelentős kínálati hiány várható a kávépiacon, elsősorban a latin-amerikai arabicatermelő országok termelési problémái miatt.

A világ kávétermelésének nagyjából 75 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, ahol a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet a múlt héten 0,3 százalékkal csökkentette az idei termésre vonatkozó előrejelzést.

A márciusi kávéexport Kolumbiában, a világ második legnagyobb arabicatermelő országában éves szinten tizenkilenc százalékkal csökkent, az Intercontinental Exchange (ICE) által felügyelt arabica kávékészletek négyhavi mélypontra estek.

Ezzel párhuzamosan 2023-ban a globális kávéfogyasztás várhatóan 1,7 százalékkal nő éves összehasonlításban,

miközben a kínai kávéfogyasztás is jelentősen bővül. A Daxue Consulting piackutató cég szerint a kínai kávépiac becsült éves növekedése 2025-re eléri a 22 százalékot.

Az arabica mellett a fennmaradó mintegy 25 százalékot a robusta kávéfajta teszi ki, amelynek fő termőterülete Vietnám és Indonézia.

Itt megtudhatod, hogy miért nem jó rögtön ébredés után kávézni, itt pedig arról írtunk, hogy megváltoztatja-e a kávézási szokásokat az évszakok váltakozása.

(Forrás: VG, képek: Unsplash)

kávéhiány | kávé | arabica | kávétermelés | kávétermesztés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom