Ilyen díjat korábban még senki sem kapott itthon – Bemutatkozik Langó Tamás sommelier

A BDPST Group Executive Sommelier-je elsőként nyerte el 2022-ben a Michelin Guide Hungary Sommelier Award díját. A Michelin Guide a legkiválóbb éttermek mellett díjazza azokat a személyeket is, akik nagyban hozzájárulnak egyes éttermek fejlődéséhez és sikereihez. Langó Tamás a BDPST Group szállodáiban gondoskodik az ételekhez leginkább passzoló, azokkal harmóniában lévő borok kiválasztásáról. A Michelin a Clarisse étteremben végzett munkájáért figyelt fel rá, amely idén bekerült az első Michelin Guide Selection Hungarybe is, a Michelin által ajánlott magyar éttermek közé.

A Michelin Guide a legkiválóbb magyar éttermek mellett idén az őket segítő szakembereket is díjazta. A Michelin Guide Sommelier Awardot az a szakember kapja, aki az éttermek kínálatát egy a legkiemelkedőbb italokból álló, precízen válogatott borsorral egészíti ki, ezzel tökéletesítve az asztalokra kerülő ételek ízeit. 2022-ben a díjat Magyarországon elsőként Langó Tamás, a BDPST Group Executive Sommelier-je kapta a Clarisse étteremben végzett kiemelkedő munkájáért. Langó Tamás személye – immáron a szakma egyik legnevesebb díjával – a cégcsoport szállodáiban és azok éttermeiben is garanciát jelent arra, hogy az ételekhez legharmonikusabban illő borok kerüljenek a vendégek poharaiba.

A BDPST Group szállodáiban, valamint éttermeiben a legkiválóbb helyi, illetve nemzetközi borokat összeválogatva alkotta meg a tökéletes borsorokat. Köztük a BOTANIQ Turai kastély Clarisse éttermében, mely a nemzetközileg egységesített szempontrendszer alapján bekerült az idén elsőként kiadott Michelin Guide Selection Hungarybe is, a Michelin által ajánlott hatvankét magyar étterem közé.

A kiadvány már önmagában különleges Magyarország számára, hiszen míg eddig csak a nagyvárosok éttermeit értékelő kalauzokba kerülhettek be budapesti egységek, idén a vidéki fine dining éttermekre is figyeltek, megmutatva ezzel a magyar gasztronómia nemzetközi szintű fejlődését. Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója elmondása szerint, a Michelin Guide számára a legfontosabb, hogy milyen lehetőségeket látnak országos szinten.

Az elmúlt öt évben óriási fejlődést láttunk Magyarországon. A tehetségek, akik itt dolgoznak, hatalmas szintlépésen mentek át, ezért döntöttünk úgy, hogy egy külön Magyarországra vonatkozó válogatást hozunk létre – emelte ki Gwendal Poullennec.

A Clarisse étteremben az ételek mellé közel ötszázz, nemzetközi és hazai borból választhatnak a vendégek, a menüsor mellé pedig két gondosan összeállított borsor is párosul. Ezek összeállításáért Langó Tamás volt felelős, melynek köszönhetően figyelt fel a munkájára a Michelin Guide.

Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy Magyarországon elsőként nyerhettem el ezt a díjat. Már egészen fiatalon felismertem, hogy a borfogyasztás az életünk egy kiragadott pillanata, amit komolyan kell venni. Ezt a mentalitást szerettem volna a Clarisse-ba is átültetni és e mentén fejlődünk minden nap az étteremben, hogy a vendégek számára páratlan borsorokat alkothassunk – emelte ki Langó Tamás.

Langó Tamás a borsorokat az ételek ízvilágához igazítva, a legkiválóbb borokból alkotta meg, ezek mellett pedig a világhírű Krug pincészet pezsgőit is megkóstolhatják a vendégek, a BOTANIQ Turai Kastély Krug Ambassade címe révén. A francia pincészet különlegességeit Magyarországon kizárólag a kastélyban ízlelhetik meg az érdeklődők, biztosítva ezzel a kiváló pezsgő exkluzivitását.

Langó Tamás egyetemi évei alatt lépett a sommelier pályára, annak elvégzése után pedig az elismert budapesti steakhouse-ban, a KNRDY étteremben dolgozott, majd a Leroy Co. Groupnál a sommelier feladatok mellett a nemzetközi borbeszerzésért és kapcsolattartásért is felelt. Többek között Champagne vidékén is több alkalommal járt, így a legjobb főborászoktól hozta el a pezsgőkészítés rejtelmeit. Négy nyelven, magyarul, angolul, spanyolul és oroszul beszél, az alapvető kommunikáción túl a pezsgők bemutatását is több nyelven végzi.

gasztronómia | sommelier | Michelin Guide | kalauz | Langó Tamás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom