Lesújtó jóslat érkezett az európai légi közlekedés helyreállásáról

A bizonytalanság továbbra is nagyon nagy.

A páneurópai légiforgalmi irányító szolgálat módosította korábbi előrejelzését az idei évre vonatkozóan – méghozzá negatív irányba.

Az Eurocontrol új előrejelzése szerint az európai légi közlekedés csak 2024-ben tér vissza a járvány előtti szintre.

Az Eurocontrol 2021 októberében tett jövendölésében közölte, hogy a légi közlekedés 2022-ben alig éri el a 10 millió járatot, ami tizenegy százalékkal marad el a 2019-es 11,2 milliós szinttől. Ezeket a számokat 2022-ben 9,5 millió járatra csökkentették – ami a járvány előtti aktivitás 85 százalékának felel meg.

Az Eurocontrol szerint a csökkenés "nagyrészt az Omikron-variáns első negyedévre gyakorolt hatásának köszönhető".

Emellett a gazdasági aktivitást mérő GDP-előrejelzését is "lefelé" módosították Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Az Eurocontrol "a hosszabb-rövidebb ideig tartó magasabb infláció és az alacsonyabb növekedés kombinációját okolja, főként a visszafogottabb fogyasztás révén". 2023-ban 10,6 millió járat várható, ami ötszázalékos elmaradást jelent a 2019-es évhez képest. Az Eurocontrol azonban hozzáteszi, hogy az előrejelzést még mindig jelentős kockázatok övezik, nem utolsósorban a gyorsan változó események miatt".

A kockázati tényezők az alábbiak lehetnek:

  • Magasabb infláció és nagyobb bizonytalanság, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója vált ki. "Egy hosszabb konfliktus az energiapiacok  zavaraival együtt komolyabb csapást jelentene a világgazdaságra."
  • Az olajárak volatilitása: "Bizonytalanul alakulhat, hogy a légitársaságok hogyan tudják majd az üzemanyagár-emelkedést áthárítani az utasokra.
  • A légterek jövőbeni váratlan  lezárása. "Jelenleg azt feltételezzük, hogy az ukrán és az orosz légtér várhatóan 2024-ig  zárva marad".

Időközben itthon megjelent az extraprofitadókról szóló kormányrendelet, ami minden repülni szerető ember pénztárcáját is érinteni fogja.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

ukrajna | háború | előrejelzés | covid | repülés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom