Megnyílt, és teljes gőzzel üzemel a Balaton-part első igazi mediterrán tapas- és koktélbárja, a Mérce. A Kikötő Étterem csapata Szigligetre viszi a tengerparti életérzést, persze balatoni módra.
A hiánypótló bár egy régi álomból született. Vincze Péter édesanyja, a Kikötő Étterem Marcsija, Varga Marcsi, és párja Szaszák Zoltán tavaly megnyitották a szigligeti Kisboltot, a tapasbár-álma azonban még hátra volt. Ők ketten sokat nyaralnak Tenerifén, ha van lehetőségük, a telet ott töltik, közel áll hozzájuk a mediterrán életérzés. Végül úgy alakult, hogy a Mérce bár mostani vezetőjét is Tenerifén ismerték meg. Ez egy igazi szerelemprojekt, amit minden vendég azonnal érezni fog: szuper hangulat és persze a tőlük megszokott minőségre lehet számítani.
A Mérce egy őszinte, igazi nyári hely válogatott italokkal és finom falatokkal, amik messzi tengerpartokra repítenek:
az étlapon megtalálhatók az olyan klasszikusok, mint a gambas al ajillo, a mediterrán halleves, a serrano, a tépett kacsa, és persze tengeri herkentyűk.
Az itallapon a koktélok mellett izgalmas pezsgők, válogatott ginek, fagylalttal turmixolt hűsítők kínálgatják magukat, de hogy pontosan mi alapján rakták össze a szortimentet, azt Sótér Balázs üzletvezető mesélte el, akit egyébként Tenerifén ismertek meg a tulajdonsok, mint kedvenc bárosukat. Balázs akkor saját helyét irányította, azóta viszont a járvány ideje alatt hazajött – így jött az ötlet, hogy felkérjék a Mérce vezetésére.
– Kezdeném azzal, honnan is jövök: hat évet éltem Londonban, topszállodákban dolgoztam bartenderként, voltam mixologist a Malmaison London-ban, ezután mentem két Föld körüli utat egy hat csillagos óceánjáróval (Seabourn), végül hét év Tenerife, Ritz-Carlton, és saját vállalkozás következett – a saját bárom a TripAdvisor szerint Tenerife legjobb bárja lett. Az italsort a fenti tapasztalatokból merítve állítottam össze; arra fókuszáltam, hogy mindenki találjon kedvére valót. Az volt a célom, hogy itthon is fejlesszük a koktélkultúrát. Szeretek nem hétköznapi, megszokott dolgokat használni az italaimhoz, ezért találni nálunk koktélt nemcsak uborkával, hanem például balzsamecettel, csilipaprikával is. De persze a sok saját kreáció mellett felbukkan a hagyományos vonal is.
Kérdésünkre Sótér Balázs azt is elárulta, hogy vajon akadnak-e hegyi, balatoni specialitások a Mércében. Akadnak bizony: az italok közül kiemelte a Balaton Gint, a Balatonicot, és persze vannak még további helyi ginek, illetve amiket lehet – alapanyagokat, szörpöket – a környékbeli manufaktúráktól szereznek be. Valódi ízeket szeretnének, valódi termékekkel, hozzávalókkal.
Arra is megkértük, hogy adjon tippet, ha netán a közeljövőben Szigligeten járunk és betérünk hozzájuk egy hűsítő koktélra, akkor melyiket érdemes kikérnünk. – Jó a kérdés, hiszen az, hogy mi esik jól, rengeteg mindentől függ; napszaktól, aktuális hangulattól, időjárástól, de nálunk mindenre van válasz. Ha mégis egy koktélt kellene kiemelni, akkor a Berries And Bubbles lenne az. Hogy miért? Mert ez az első saját koktélom: gin alapú, tehát beleillik az általunk képviselt gines vonalba, hűsítő, elegáns. Azt gondolom, mindig jól tud esni. Alapvetően a Bumble nevű koktél ihlette, azt fejlesztettem tovább, így született meg az erdei gyümölcsös, enyhén citrusos gin és Chambord alapú ital, pezsgővel felhúzva, tört jéggel kínálva.
Az ételek terén igyekeztek olyan menüt kialakítani, ami valóban a spanyol-mediterrán konyhát jellemzi. Rákok, temgeri ételek, spanyol húsgolyók, olíva, serrano, mini szendvicsek – mind-mind a mediterrán nyaralásokra emlékeztetnek.
(Fotók: Piedl-Bajári Luca)
szigliget | mérce | koktélbár | balaton | mediterrán | új
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!