Nekem nem opció, hogy valami nem sikerül – Hlatky-Schlichter Hubert-interjú

A budapesti vendéglátás egyik legismertebb és legizgalmasabb képviselőjével beszélgettünk az élet nagy dolgairól. Megmutatjuk, mitől különleges Hubert világa.

Kiosk

Ami a Kiosk tulajdonosával, Hlatky-Schlichter Huberttel az elmúlt majdnem másfél évben történt, az egy drámai tévésorozat vagy film alapja is lehetne.

Nyilvánvalóan nem az éttermek bezárása számít a legnagyobb tragédiának a koronavírus alatt, de ezeket a traumákat sem szabad alábecsülni. Hubert elmúlt tíz éve a Kiosk és több különböző éttermeinek működtetéséről szólt, ezért nem lehetett könnyű helyzetben, amikor testközelből nézte végig, hogyan sodródik az összeomlás szélére vállalkozása.

A koronavírus kirobbanása előtt  még öt helyet működtetett, a cikk írásának pillanatában ebből kettő van nyitva: a Kiosk és a Kiosk Garden. A Kiosk Budát Hubert tavaly nyáron elengedte, a Michelin-csillagos Babel pedig egyelőre zárva van – igaz, tervben van, hogy nemsokára ismét kinyit.

2020. március 17-e óta minden étteremvezető a permanens válságkezelés állapotában létezik, olyan sokkcunamit kell kezelniük napi huszonnégy órában, amire igazából eddig nem volt példa.

Hubert története azonban nem a veszteségekről szól, hanem a nehézségeken való felülkerekedésről, minden helyzetben a megoldás kereséséről.

Hubert, ha kell, falakat képes ledönteni, bátran áll bele rizikós helyzetekbe is, ez a szemlélete volt a Wallis Motor márkanagyköveti felkérésének mozgatórugója. Amikor ebédidőben leültünk beszélgetni Huberttel a Kiosk belső részén, a terasz roskadásig tele volt vendégekkel, a látvány élettel teli és optimista volt – mintha meg sem történtek volna az elmúlt másfél év eseményei.

"Mindenki vesztese a járványnak, de mi mégis győztesként kerültünk ki a koronavírus okozta válságból, mert a márkánk nagyon sokat erősödött –kezd bele Hubert.

– Jelenleg majdnem százan vagyunk a Kiosk csapatában. Azt gondolom, hosszú távon beigazolódik, hogy jót mindig megéri csinálni, mert meglesz az eredménye."

Bezártak, de segítettek

Amikor az étterem már tavaly március közepén bezárt, a tulajdonosoknak villámgyorsan dönteniük kellett: bezárnak végleg, és elengedik az alkalmazottakat, vagy kitalálják a működés további formáját, átállnak a házhoz szállításra, és megpróbálják egyben tartani az évek alatt összeválogatott csapatot. Az utóbbi mellett döntöttek, és közben arra is szakítottak időt, hogy webshopot fejlesszenek, és az egészségügyi dolgozókat is támogassák, meleg étellel lássák el őket.

Ez volt a Kiosk Angyal, amely több ezer adag ételt szállított rászorulóknak, az egészségügyi frontvonalban dolgozóknak és a munkahelyüket elvesztett vendéglátósoknak.

Azt gondolhatnánk, itt már pályára állt a Kiosk, ám a tulajdonosnak éppen ez volt a legnehezebb időszak.

"Voltak nagyon nehéz pillanatok, például amikor elindult a házhoz szállítás. Akkor nagyon sötét gondolatok fogalmazódtak meg bennem… Tízévnyi kemény munka van abban, amit felépítettünk, és ezt nyilván félti az ember. A családom és a férjem nagyon féltett, rettegtek, hogy belebetegszem, agyvérzést kapok. A bérbeadó semmit sem segített, bevétel nélkül is teljes bérleti árat fizettünk.  Nem tudtuk, hogy meddig bírjuk.

Aztán tavaly novemberben, az újabb teljes bezárások idején is volt egy lelki törés. Gerincsérvem lett, nem tudtam rendesen mozogni, de két hónap elteltével összeszedtem magamat."

A siker mögötti filozófia

Önsegítő könyvek ezrei, coach guruk tömege próbálja megfogalmazni, mi az a kvalitás, amellyel nemcsak túlélhetjük a mindennapok jelentette kihívásokat, hanem akár megerősödve kerülhetünk ki a problémás időszakokból. Bár Hubert egyelőre nem tör Tony Robbins-i babérokra,

egyértelműen ott van a DNS-ében az a bizonyos plusz, ami az elsők közé emeli az embert, akármilyen mélyről is kell felküzdenie magát.

"Ha sikerről beszélünk, nekem nem opció, hogy valami nem sikerül, vagy nem úgy, ahogyan elterveztem. Sokszor vagyok dühös, ha a kollégáim azzal foglalkoznak, hogyan nem lehet megcsinálni valamit, ahelyett, hogy a megoldást keresnék.

A kitartás is nagyon fontos. Jó, ha van hited önmagadban, de ezen folyamatosan dolgozni kell.

Az is fontos, hogy én hiszek abban, hogy ha jó irányba mész, akkor az élet, az univerzum támogatni fog.

Ez egy verseny, itt naponta meg kell küzdeni a fennmaradásért, a vendégekért. Ha nagy a nyomás, én ösztönösen jól működöm, és tudom, mit kell csinálni. Ez nem könnyű, hiszen egy cégvezető a nap végén egyedül van, mert neki kell meghoznia a nehéz döntéseket és viselnie a következményeit. A vendégeink többnyire magyarok és itt élő külföldiek.

Szeretnek minket, mert jót csinálunk, és érzik, hogy meg akarjuk tartani őket. Sosem akartunk turistacsárda lenni, ahová csak egyszer megy be valaki."

Hubert világa

Kitartás, határtalan optimizmus, a jövőbe vetett hit, aminek akkor is működnie kell, ha az oddsok nem mellettünk szólnak.

Összetörni lehet, feladni nem.

Nagyjából így foglalható össze röviden Hubert mottója, amellyel az elsők közé katapultálja magát akkor is, ha a pincéből kell indulni. Aki követi Instán, tudja, hogy Hubert igazi kozmopolita, klasszikus socialite, a fővárosi high society népszerű alakja, de mindemellett folyamatosan közvetít az étterem életéről is, tulajdonképpen olyan, mint egy ipari kamera és egy valóságshow keveréke. A segítségével elmerülhetünk egy étterem mindennapjaiba, és megismerhetjük gondolatait, érzéseit, az általa fontosnak tartott ügyeket. Szinte mindennap bejár az étterembe, és rajta tartja az ujját a Kiosk ütőerén, de egy szuper csapat van mögötte, akik nem állnak meg.

"Azok a helyek működnek, amiken érezni, hogy szeretve és gondozva vannak. És a legtöbben olyan helyeken szeretnek lenni, ahol ez átjön. Rengeteg visszajelzést kapok, hogy amit csinálunk, azt iszonyú jól csináljuk. Márkánk egyértelműen erősebb lett az elmúlt időszak küzdelmeitől.

Ha visszanézek a mögöttünk lévő másfél évre, úgy érzem, nem igazán hibáztunk nagyot. Sokat tanultam és fejlődtem közben, amiért hálás vagyok, és abban bízom, hogy megmarad bennem az a képesség, hogy akkor is jól teljesítek, ha békeidő van és nincs nyomás.

Megtanultam, hogy nem lehet halogatni.

Ebben a szegmensben, ha csúszol egy megrendeléssel vagy számlával, azon rengeteg pénz múlhat. Ha egy Valentin-napra vagy ünnepi időszakra nem készülsz fel időben, elkéstél, és bevételtől esel el. Ez a fajta szemlélet, ez a küzdőszellem meg kell, hogy maradjon bennem."

Akik elsők akarnak lenni, azoknak nemcsak a munkában, hanem a pihenésben is jól kell teljesíteniük. A munka-magánélet egyensúlyában Hubert a „Work hard, Play hard” filozófia követője. Nemrég Szlovéniába gurultak le egy 7-es BMW-vel, ahol raftinggal, túrázással és egyéb adrenalinpumpáló extrémsportokkal ütötték el az időt. Hubert szerint

a mostani posztpandémiás időszak a tökéletes alkalom a nagyobb road tripekre,

most az autós utazás kényelmes és biztonságos, és megvan benne a szabadság és a folyamatos helyváltoztatás lehetősége. A mozgás nemcsak akkor fontos számára, ha autó volánja mögött ül, hanem tulajdonképpen minden percben.

"A mozgás a legfontosabb! Ha mozgásban vagyok, akkor jól érzem magam. Futni is szeretek, mert olyankor rengeteg mindent végig tudok gondolni. Jó dolog néha egyedül lenni, mert ha mindig száz ember van körülötted, az idővel szétszed. Mozgás közben sok problémára találom meg a megoldást.

Kompetitív vagyok, de itt az a legfontosabb, hogy magadnak felelj meg, a magad elé kitűzött célokat érd el. Az étterem szintjén ugyanez a helyzet."

Nagykövet

Fennállása során a Wallis Motor mindig is a tökéletességre törekedett, ezért nem meglepő, hogy olyan egyéniségeket választott márkanagykövetének, akiknek a DNS-be van kódolva, hogy a legmagasabb szinten teljesítsenek.

Akad közöttük étteremtulajdonos, motorversenyző, színész, stílusguru, séf, Grand Slam-győztes, és még sorolhatnánk. Sok mindenben különböznek egymástól, de mindannyian újítók, értékhordozók, és saját területükön mindannyian kiemelkedőt nyújtanak.

A tehetségük, a hozzáállásuk, az életükben elért győzelmeik olyan történetek, amelyekből egyszerre lehet tanulni és erőt meríteni. Olyan elismerésre méltó sztorik ezek, amelyek jobb teljesítményre inspirálnak minket, arra, hogy értéket teremtsünk, hogy valamiben a legjobbak akarjunk lenni, és mindezt magabiztosan, stílusosan és sportos lendülettel tegyük.

(Fotó: Donkó Péter – interjú, Demeter Dávid – nagykövet)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Wallis Motor Pest.

wallis motor | nagy sztori | road trip | koronavírus | bmw

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom