Várhatóan erre kell számítanunk idén nyáron, ha utazunk

Érdemes már most megtervezni a nyári vakációt – bár lehet, hogy megfontolandóbb egy tavaszi pihenés. 

Úgy néz ki, hogy a szélsőséges időjárás megváltoztatja Európa legnépszerűbb nyaralóhelyeinek arculatát. Emlékszünk rá, mi volt tavaly nyáron, amikor a szárazság és a hőhullámok többek között kiszáradt tavakhoz és vízkorlátozáshoz vezettek, de a mögöttünk hagyott tél sem segített sokat a helyzeten.

A történelmileg alacsony mértékű csapadékmennyiség és a meleg időjárás miatt például síközpontok zártak be vagy híres csatornák száradtak ki.

A turizmusból élők számára ez a szcenárió egyszerűen rémisztő volt, míg az utazóknak riasztó képet adott arról, mi vár a felmelegedő bolygónkra.

A tavalyi hőhullámok vélhetően idén nyáron is visszatérnek, ami jelentősen befolyásolhatja az utazási terveket.

Az enyhe tél következményei

Az európai síparadicsomok egy része Franciaországtól Svájcig  kénytelen volt bezárni, mivel a lejtők szinte csupaszon árválkodtak. Franciaországban az elmúlt huszonöt év legmagasabb átlaghőmérsékletével zárult 2022, ennek következtében januárban – vagyis a téli csúcsidőben – teljesen bezárt a népszerű Ax 3 Domaines síközpont. Fehéroroszország, a Cseh Köztársaság, Dánia, Németország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Hollandia, Spanyolország és Svájc szintén rekordmagas hőmérsékletekkel köszöntötte az új esztendőt.

„Még soha nem láttam ilyen előrejelzést. Soha” – írta  egy tweetben Ryan Stauffer, a NASA klímakutatója, hozzátéve, hogy az éghajlati következményeket nehéz figyelmen kívül hagyni. A Cseh Köztársaság egyes részein 19 Celsius-fokot mértek, ami általában tavaszra jellemző adat, míg Észak-Spanyolországban közel 25 Celsius-fokos meleg volt.

A téli sportokra specializálódott helyek a látogatók megtartása érdekében kénytelenek profilt váltani.

Mivel az éghajlatváltozás következtében 2035-ben nem lehet már síelni az alacsonyan fekvő franciaországi Métabief síparadicsomban, olyan új aktivitások felé fordulnak, mint a kevesebb havat igénylő szánkózás, a téli hegyi kerékpározás, a barlangászat és a vezetett lovas túrák.

Olaszországban sem sokkal szebb a jövő. Az aszály okozta alacsony vízszint miatt a Garda-tó San Biagio nevű szigete megközelíthetővé vált egy keskeny ösvényen keresztül. A gyalogosok és a kerékpárosok igyekeztek kihasználni a rendkívüli helyzetet, igaz, a folytatódó szárazság aligha tesz majd jót főszezonban a nagy víznek.

Máshol az alacsony vízszint negatívan hatott a turizmusra; az apály és a csapadékhiány miatt Velencében kiszáradtak a csatornák. Bár ez évente előfordul, most a tartósan magas légnyomás miatt elhúzódott. Ennek eredményeképp a gondolatúrák nem biztos, hogy olyan könnyedén elérhetőek lesznek és a velencei turistáknak alkalmazkodniuk kell a körülményekhez.

Nyári szünet – újabb hőhullámok?

2022 nyarán Észak- és Nyugat-Európát rendkívül magas hőhullámok sújtották, melyek a legjobb esetben is csak kellemetlenné tették a hétköznapokat mind a helyiek, mind a turisták számára. Legrosszabb esetben halálos áldozatokat követeltek, számos országban aszállyal, erdőtüzekkel és terméskiesés jártak. A rekordmagas júliusi hőmérséklet lavinát indított el az olasz Dolomitokban, amely tizenegy hegymászó halálát okozta, további nyolc pedig megsérült. Máshol a szélsőséges időjárás új látványosságokat hozott létre; a norvégiai viking fegyverektől kezdve a németországi „éhségkövekig” mindenféle érdekességek csábították a turistákat Európa kiszáradt folyóihoz.

2023-ban viszont várhatóan még melegebb lesz.

Ez részben azért alakul így, mert a La Niña néven ismert, három éve tartó lehűlő időjárási minta véget ér. A brit meteorológiai hivatal szerint ez annak is köszönhető, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása hőmérséklet-emelkedéshez vezet.

Így érdemes útra kelni

Aki idén nyárra tervez utazást, előtte okvetlenül ellenőrizze, hogy a kiszemelt helyen érvényben van-e hőhullámra vagy aszályra vonatkozó figyelmeztetés. A vízhiányos úti célokon a medencék, szökőkutak és tavak is érintettek lehetnek, plusz az esőtől függő ajándéktárgyak ára magasabb lehet, vagy kevésbé könnyen lesznek beszerezhetők.

Fenntarthatóbb utazással segíthetünk megőrizni kedvenc nyaralóhelyeinket – ajánlott például repülő helyett vonattal utazni a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Ide tartozik, hogy a  Morzine síparadicsom összefogott a Montagne Verte-tel, és síbérletre, ételekre, italokra vonatkozó kedvezményeket biztosít a vonattal érkezőknek. Szálljunk meg és vásároljunk helyi vállalkozásoknál a globális nagymárkák egységei helyett, valamint keressünk fel alig ismert úti célokat, amelyeket kevésbé terhel a túlturizmus. Vagy utazzunk főszezonon kívül.

Egyre inkább érezni lehet a klímaváltozás hatásait, amelyek hol kevésbé, hol pedig nagyon drasztikusak. A Climate Central nevű weboldal térképei az IPCC 2021-es jelentése alapján készültek és azt mutatják, hogy ha a jelenleg ütemben folytatódik a felmelegedés és a tengerszint-emelkedés, mely városok kerülhetnek részben vagy egészben víz alá akár már 2030-ban.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

 

hőhullám | utazás | következmények | csapadék | nyár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom